Rebelové se shodli s vedením ODS na potřebě privatizovat

Praha –  Asi hodinu a půl jednali rebelové z ODS se zástupci stranického vedení a shodli se na tom, že by stát měl dále privatizovat. Dále se shodli i na tom, že by vláda mohla v příštím roce ušetřit na provozu svých ministerstev. Debatu o podobě vládního daňového balíčku zatím neuzavřeli.

Rebelové z ODS dorazili dnes na jednání se zástupci stranického vedení se čtyřbodovým seznamem. Ačkoliv se podle redaktorky České televize Jany Čermákové zpočátku nedalo usuzovat, jak vše dopadne, dospěla jednání hned k několika závěrům. 

Shoda podle předsedy poslaneckého klubu strany Zbyňka Stanjury panuje na tom, že vláda má dodržet svůj plán a předložit na příští rok rozpočet, jehož schodek nepřekročí tři procenta HDP. O způsobech, jak toho dosáhnout, ale prý poslanci ODS musí dále jednat. 

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS

„Dokud nedomluvíme všechno, tak jsme nedomluvili nic. To je takové standardní politické prohlášení.“

Šestice rebelů v ODS stále odmítá vládou chystané zvýšení DPH, které má do rozpočtu přinést asi 16 miliard korun. Nespokojení poslanci ale zdůrazňují, že je možné prostředky hledat v dalších úsporách státu a část získat z privatizací.

„Minimálně došlo k určitému průlomu a ledy se lámou. To, že jsme všichni připustili, že diskuze o výdajové straně rozpočtu a dalších opatřeních, například privatizačních výnosech, je diskuse možná a relevantní, nás samozřejmě určitým způsobem posouvá k tomu, co preferujeme,“ řekl po jednání Šnajdr. Stanjura naopak naznačil, že vedení ODS stále nechce ze zvýšení DPH ustoupit. „K jednání je všechno, ale neříkám, že ke změně je všechno,“ odpověděl na dotaz, zda by se v návrhu mohly měnit sazby DPH.

Rebelové v ODS
Zdroj: ČT24

Revoltující poslanci jmenovali privatizaci dalších státních podniků jako jeden z bodů, kterých chtějí v jednání o balíčku dosáhnout. Jaké společnosti by konkrétně chtěli privatizovat, zatím uvést nechtějí. „O konkrétních firmách jsme nemluvili, ale o privatizaci samozřejmě ano, privatizovat je věc, která není pro členy ODS nijak konfliktní,“ řekl Stanjura.

Pavel Suchánek, předseda rozpočtového výboru PS

„Já si myslím, že podstatné je, že se schůzka konala bez emocí. Bavili jsme se na vysoce odborné úrovni a vyříkali si, o jaký balíček peněz se jedná. Konkrétní výstupy z toho ale zatím nejsou.“

V jednáních o podpoře klíčového zákona, se kterým vláda Petra Nečase (ODS) spojila svůj osud, budou pokračovat v dalších týdnech. Další schůzka bude příští týden. Na konečnou dohodu s rebely na ještě širším kompromisu je čas ještě měsíc, protože vládní daňový balíček ve druhém čtení bude na programu sněmovny na programu schůze 23. října.