Sedm dní a sedm nocí prohibice – lidé i přes varování pijí dál

Praha - Prohibice má podle vlády jediný úkol, a to ochránit občany před jedovatým alkoholem. Bary, hospody i obchody tak už týden nesmějí prodávat lihoviny s 20 a více procenty alkoholu. Po týdnu je tak zřejmé, že ekonomický dopad vládního kroku je mnohem citelnější, než si lihovarníci na začátku mysleli. Jednoznačné plus současného stavu je, že výrazně ubylo smrtelných případů. Nicméně příliv otrávených lidí do nemocnic se nezastavil, lidé tak i přes varování ministerstva pijí dál. Sice nenakupují nový alkohol, ale nejspíš čerpají z vlastních zásob.

O víkendu hned po vyhlášení v nemocnicích skončilo dalších čtrnáct otrávených. Reakční doba metylalkoholu v lidském těle je ale 48 hodin, do té doby se otrava nemusí projevit. To tedy znamená, že pondělních šest otrávených se muselo napít už během prohibice. Ani záchytky nepozorují změnu chování lidí. Podnapilých prý přibývá pořád stejně.

Zákaz tvrdého alkoholu nepřinesl ani úbytek dopravních nehod. Minulý víkend opilí řidiči bourali šestapadesátkrát, což je dokonce o osm případů víc než víkend předtím. „Jde o požívání nápojů s nižším obsahem alkoholu, jako je víno, pivo, a navíc v Jihomoravském regionu burčáky a různé burčákové slavnosti,“ vysvětluje případy opilých řidičů Leoš Tržil, šéf dopravní policie.

Pálenky jedou naplno, na ně se zákaz nevztahuje

Pokud se podíváme na ekonomickou stránku prohibice, nejhůře dopadly likérky - ztráty za týden dělají přes sto milionů korun. I tady jsou ale firmy, které na prohibici vydělají. Jsou to pěstitelské pálenice, které jedou naplno i navzdory prohibici. Na výrobu pálenky se zákaz nevztahuje - pro zákazníky totiž vyrábí destilát přímo z ovoce, bez přidávání lihu. Zájem je teď zhruba dvojnásobný a palírny jsou tak jedním z mála vítězů české prohibice.

Původně výrobci a distributoři očekávali, že na koni budou pivovarníci a vinaři. To se ale překvapivě nestalo - lidé si často návštěvu hospod a barů úplně rozmysleli.

  • Alkohol autor: Viktor Chlad, zdroj: Isifa/LN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3974/397343.jpg
  • Večerka na zlínském sídlišti Jižní svahy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3972/397169.jpg
  • Skladovací prostory likérky Prostějov autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3971/397041.jpg
  • Stáčecí linka likérky Prostějov autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3971/397039.jpg

Likérky počítají škody…

Armáda poražených se rozrůstá. Likérky počítají škody - po týdnu už podle odhadů přesáhly 100 milionů korun. A bude hůř. Kvůli zákazu exportu třeba Karlovarská Becherovka musí prodloužit odstavení stáčecí linky minimálně o celý následující týden. Jestli bude mít pro zaměstnance vůbec nějakou práci, se ukáže až v pondělí. Podobný scénář mají i další fabriky.

Počet zaměstnanců největších likérek v republice je podle dostupných údajů 726 a roční obrat činí 6 536 milionů korun. Ročně překročil obrat čtyř největších firem 6 miliard, z toho nejvíc připadá na Stock Plzeň, a to díky fernetu. Destiláty, lihoviny a likéry se dostanou na trhy 35 zemí světa, především Spojené státy a Kanada a pak naši sousedé Slovenko, Rakousko, Německo a Maďarsko. A v neposlední řadě též Čína.

Naopak zahraniční zkušenosti teď mohou pomoci těm, kteří požili metyalkohol. V Estonsku zabila jedovatá vodka před jedenácti lety 68 lidí. U některých se potíže projevily až po letech. Po tamní zkušenosti budou tuzemští pacienti pod pravidelným a dlouhodobým dohledem lékařů. Toxikologické informační středisko plánuje vytvořit databázi lidí, kteří otravu přežili, a chce je pravidelně sledovat. 

I prohibice a metylalkoholová aféra už má ale svoje vedlejší efekty - v pozoru jsou podle zjištění České televize například sběratelé likérových etiket.

Události o důsledcích prohibice (zdroj: ČT24)