Gripeny: Nabídka nestačí, jednání se Švédskem ale pokračují

Ostrava - Česká republika Švédsku potvrdila, že poslední nabídku k dalšímu pronájmu letounů Gripen nemůže přijmout a bude dál jednat. Nabídnutý kontrakt je pro českou vládu nevýhodný. Podle ministra obrany Alexandra Vondry, který dnes vystoupil po debatě se švédskou ministryní Karin Enströmovou, ale mají oba státy na prodloužení pronájmu stíhaček zájem a budou diskutovat až do konce listopadu, kdy má padnout definitivní rozhodnutí. Ke stejnému datu kabinet připraví podklady pro případné vypsání nového výběrového řízení na zajištění ochrany vzdušného prostoru.

„Domluvili jsme se, že budeme dál jednat. Švédsko o to má zájem a předpokládám, že ta jednání budou tvrdá, ale obě strany jsou vedeny konstruktivní snahou - je oboustranná vůle pokračovat,“ řekl Vondra poté, co se spolu s Enströmovou zúčastnil zahájení Dnů NATO v Ostravě.

Podle ministra se buď vyjednávací týmy shodnou na podmínkách dlouhodobějšího pronájmu stíhacích letounů nebo současný kontrakt prodlouží pouze o dva nebo tři roky, po jejichž uplynutí vláda vyhlásí nové výběrové řízení na ochranu nebe nad Českem.

Jednání Vondry s Enströmovou bylo první oficiální schůzkou obou ministrů od začátku roku, kdy obrana doporučila vládě jednat se Švédskem o prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček. Česko má 14 švédských gripenů pronajato do roku 2014, poté současný kontrakt vyprší.

image_397377
Zdroj: ČT24

Podle Nečase Švédové nemají moc na výběr

Vláda v únoru rozhodla, že se před vypsáním otevřeného tendru ještě pokusí vyjednat se švédskou stranou pokračování pronájmu na několik dalších let do doby, než se zlepší ekonomická situace a bude možné otázku stíhacího letectva definitivně vyřešit. Ministr obrany Vondra dříve uvedl, že ČR není v situaci, kdy by neměla na výběr.

Někteří představitelé armády připouštějí možnost vypsání nového výběrového řízení na ochranu vzdušného prostoru. Podle Nečase není Švédsko v situaci, kdy může tlačit na českou vládu.

Podle některých armádních špiček je reálná i varianta, že Česko vypíše nové výběrové řízení, při kterém by mohla vyhrát i jiná letadla, než jsou švédské gripeny. Někdejší náměstek ministra obrany Jiří Šedivý nedávno řekl, že na trhu se stíhacími letadly je v současnosti přetlak, neboť se některé státy vlivem ekonomické recese zbavují přebytečných strojů. Šedivý nicméně upozornil, že zavedení nových stíhaček do vojenského letectva by s sebou neslo určité počáteční náklady.

image_397376
Zdroj: ČT24

Pronájem čtrnácti švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Letouny JAS-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

TK ministra Vondry k jednání o gripenech (zdroj: ČT24)