Nepovolené přípravky můžou zahubit nejen plevel

Praha - Z ciziny se na tuzemský trh dostávají nepovolené látky na hubení škůdců a plevele. Podle oborníků neodpovídají zdejším normám. Můžou vážně poškodit životní prostředí a ublížit lidskému zdraví. Ministerstvo zemědělství plánuje, že dovoz podobných chemikálií zpřísní.

Přípravky na ochranu rostlin Acloman a BEC Tebuc v Česku v boji s plevelem používají stovky farmářů. Kontroloři ale zjistili, že lahvičky často obsahují něco jiného. „Obávám se, že toto je skutečně závažný problém. Náš úřad eviduje v poslední době výskyt nepovolených přípravků,“ potvrdil mluvčí Státní rostlinolékařské správy Zbyněk Škodáček.

Přípravky mohou obsahovat rakovinotvorné látky a kontaminovat půdu. „Může to mít vliv na zdraví lidí, zvířat nebo životní prostředí,“ upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Nepovolené postřiky byly nalezeny například ve firmách Agro Aliance a Argo Haná.   

Firmy problematické přípravky stáhly z prodeje. Tvrdí, že je koupili od zahraničního distributora. S tím zahraniční dodavatel, sídlící ve Velké Británii, nesouhlasí. „Udělali jsme si vlastní laboratorní šetření, které potvrzuje, že náš přípravek je stoprocentně v pořádku,“ uvedl ředitel společnosti AgChemAccess Matthew F. Kealey.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Problém s přípravky na hubení plevele se v Česku objevil už před šesti lety. Tehdy se zde objevily tisíce falzifikátů pocházejících z Asie. Kvůli jejich prodeji byl k peněžitému trestu odsouzen podnikatel ze Zdic u Prahy.

Problémy s nepovolenými zemědělskými přípravky mají i ostatní státy Evropské unie. Například ve Španělsku falešné přípravky na hubení plevele spálily stovky hektarů úrody.