Klaus znovu varoval před utopením demokracie ve federální Evropě

Londýn - Český prezident v médiích opět upozornil na důsledky těsnější integrace Evropy. Nové snahy o federalizaci Evropské unie, která by měla svou vlastní hlavu státu a armádu, jsou podle prezidenta Václava Klause „konečnou fází“ zániku demokracie a národního státu. Klaus to řekl v rozhovoru s britským listem The Sunday Telegraph. Hlava státu povede českou delegaci na 67. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Během pobytu ve Spojených státech představí anglickou verzi své knihy Evropská integrace bez iluzí.

Klausova slova byla mimo jiné reakcí na prohlášení předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa, který 12. září oznámil, že v roce 2014 zveřejní návrhy na federalizaci sedmadvacítky. „Musíme se zamyslet nad tím, jak obnovit naši státnost a naši suverenitu. To je ve federaci nemožné. EU by se měla vydat opačným směrem,“ nechal se slyšet český prezident.

Václav Klaus:

„To je poprvé, co potvrdil skutečné ambice dnešních protagonistů dalšího prohlubování evropské integrace. Do dneška lidé, jako je pan Barroso, tyto ambice před evropskou veřejností tajili. Bojím se, že má Barroso pocit, že teď je ten správný čas oznámit takový absolutně špatný vývoj. Myslí si, že dokončují koncept Evropy, ale podle mě jej ničí.“

Evropská komise
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Vedle Barrosa vyzvalo k užší evropské integraci v minulém týdnu devět unijních zemí, včetně Německa a Francie. Podle německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho by měly členské země přijít o možnost vetovat rozhodnutí v oblasti obranné politiky, tak aby nemohl jediný stát blokovat návrhy, mezi nimiž by časem mohl být i vznik evropské armády.

Přesun rozhodovacích pravomocí z národní na nadnárodní úroveň politikům podle Klause umožňuje vyhnout se částečně dohledu voličů a zvýšit tak svoji moc. Kriticky se český prezident vyjádřil také ke své nedávné návštěvě Itálie. „Bylo pro mě skutečně velmi depresivní, kolik čelných italských politiků vyjadřovalo názor, že je nutné přesunout kompetence z Itálie do Bruselu kvůli jedné věci: pasivně přijímají, že sami nejsou schopni činit racionální rozhodnutí. Teď mají výmluvu nebo alibi, že 'jsou nuceni to udělat'. Nikdy předtím jsem to neslyšel tak explicitně nebo přímo,“ nechal se slyšet Klaus

Naposledy Klaus pronesl kritiku na současné směřování Evropy při zasedání Montpellierské společnosti na Pražském hradě. Před dvěma týdny mimo jiné prohlásil, že dnešní Evropa a celý Západ se vrací zpátky k socialismu a státem řízené společnosti.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24

Klaus symbolem euroskepticismu

Klaus patří k významným euroskeptikům. V minulosti proslul kritikou celé Evropské unie, eura i schengenského prostoru, který bývá považován za jeden z klíčových výdobytků evropské integrace. Podle Klause ovšem náklady Schengenu nedoléhají na všechny země rovnoměrně, nejvíce je pociťují hraniční země. Euro je zase podle něj katastrofou a chybným projektem.

Klaus se proti EU vyjadřuje i přesto, že v roce 2003 osobně podepsal přístupovou smlouvu Česka k Evropské unii. O přistoupení k EU navíc rozhodli občané Česka v referendu. Za své postoje proto Klaus již v minulosti sklidil vlnu kritiky. V rozhovoru pro Českou televizi se do něj před časem pustil například předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Česko podle něj Klausovými vyjádřeními trpí.