Policie má jasno, zítra prozradí první závěry vyšetřování

Praha – Policie dokončuje vyšetřování v kauze metylalkohol. V Otázkách Václava Moravce to řekl policejní prezident Martin Červíček. Během víkendu by měly být podle něj dokončeny nezbytné úkony v trestním řízení a již v pondělí odpoledne by mohla policie seznámit se zásadními výsledky vyšetřování média a veřejnost.

„Máme jasno, neřešíme už další verze, soustředili jsme se na jednu verzi. V tuto chvíli probíhají úkony v trestním řízení, které jsou nezbytně nutné, aby nebyl zmařen účel trestního řízení,“ řekl Červíček. Další podrobnosti ovšem zatím sdělit odmítl. „Myslím, že ani policie ani média nestojí o to, aby se zkomplikoval závěr vyšetřování,“ dodal. V případu jedovatého alkoholu je již 41 obviněných, 17 z nich skončilo ve vazbě.

Podle informací České televize je jedním z posledních obviněných majitel firmy Carlogic Tomáš Křepela. Společnost Carlogic, v jejímž opavském skladu policie našla 6 tisíc litrů tekutin obsahujících metanol, ovšem zřejmě nestojí na samotném vrcholu pyramidy. Tam by měl figurovat podnikatel, jehož majetek se nyní odhaduje na desítky až stovky milionů korun. Podrobnosti policie prozradí zítra. Ani tím vyšetřování ale neskončí. Metylalkohol se totiž v Česku nevyrábí, a tak bude policie hledat cesty, jak se do země dostal.

Na otravu metanolem už v Česku zemřelo 24 lidí. Jako poslední podlehla včera otravě starší žena v havířovské nemocnici. Přestože už víc než týden platí v Česku částečná prohibice, v rámci které je zakázáno prodávat 20procentní a silnější alkohol, lidí, kteří přišli s jedovatým alkoholem do styku, neustále přibývá.

Celníci odhalují další a další nebezpečný alkohol

Další tři litry nebezpečného alkoholu zajistili celníci u muže v Brně. Můž měl alkohol doma ve čtyřech láhvích, ze zvědavosti nechal vzorek analyzovat v jedné ze soukromých laboratoří. Výsledky byly alarmující. Litr destilátu by mohl obsahovat až 42,2 gramu metanolu. Když odborníci zjistili vysoký obsah metanolu, zalarmovali celníky a policii. Ti okamžitě všechny láhve zabavili. „Budeme alkohol z nich dále zkoumat. Zatím o původu alkoholu hovořit nebudeme,“ uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková. 

Soukromá brněnská laboratoř zjistila kromě toho zvýšené množství metanolu v dalších třech vzorcích. V jednom případě šlo o ovocnou pálenku, ve dvou o vodku. Metanol byl v nich sice ve zvýšené míře, ale tyto hodnoty překračovaly povolenou úroveň jen nepatrně.

O černém trhu s alkoholem se vědělo, proč se čekalo na mrtvé?

Jak ukazují dosavadní indicie, metanol se do láhví alkoholu dostal na černém trhu. O existenci nelegálního alkoholu se vědělo. Vláda předpokládá, že bude mít na stole do měsíce zprávu o tom, kdo pochybil a de facto tak umožnil, aby pančování alkoholu stálo život 24 lidí. Lihovarníci v tom mají jasno – na existenci černého trhu s alkoholem upozorňovali už dlouho a nabízeli i způsoby řešení. Policie a celní správa ovšem zaspaly.

Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a distributorů lihovin

„Já nemyslím, že je správné sestavovat žebříček (viníků), ale když na tom trváte, tak by to byla policie a potom celní správa.“

„Já bych nechtěl říct, že jsme to zanedbali. Využíváme nástroje, které máme dány. Ty nástroje zcela jistě nejsou ideální,“ reagoval na obvinění generální ředitel Generálního ředitelství cel ČR Pavel Novotný. Celní správa už podle něj v minulosti dokonce navrhovala některá opatření, která by měla bujení černého trhu zabránit. Účinným opatřením by podle Novotného bylo například licencování prodeje alkoholu nebo zavedení elektronického oběhu dokladů k alkoholu.