Metanol má 25. oběť, vláda projedná zmírnění prohibice

Praha - Jedovatý metanol má už 25. oběť. V havířovské nemocnici zemřel 55letý muž, který zde ležel už tři týdny. Policie také prošetřuje podezřelé úmrtí dalšího muže v Ostravě. Odpoledne přijala havířovská nemocnice dalšího pacienta s otravou. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) navrhne ve středu vládě zmírnění vyhlášky o částečné prohibici. Vláda bude muset rozhodnout, který alkohol bude bezpečný a který naopak bude muset být zlikvidován. Ministr financí Miroslav Kalousek uvažuje i o daňových úlevách pro likérky.

Ve středu bude vláda jednat o tom, který alkohol případně povolí prodávat. Stále přitom počítá s takzvaným rodným listem, ve kterém mají výrobci destilátů doložit kvalitu použitého lihu. Pokud ho výrobci nedodají a výrobek bude opatřen jen dokladem o nabytí, bude moci obchodník vrátit zásoby do celního skladu. „Všichni členové mají aktivní systém sledovatelnosti výrobku, není důvod k vracení zboží od prodejců,“ uvedl viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Petr Dvořáček. Ve skladech a obchodech je celkem 18 milionů litrů tvrdého alkoholu. 

Další čtyři miliony litrů alkoholu jsou v restauracích a barech. Pokud by někdo přeci jen prodával alkohol bez rodných listů, hrozí mu pokuta až 3 miliony korun a uzavření provozovny. Vláda má z hospod největší obavy, podle Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací, ale zbytečné.

Nově vyrobené láhve alkoholu musí mít také nové kolky. Ve státní tiskárně cenin proto nyní jede provoz na tři směny. Denně se tu vyrobí dva miliony nových kolků. Generální ředitelství cel registruje objednávky na skoro 23 milionů kolků na tvrdý alkohol.

Leoš Heger: „Pokud to schválí vláda, jsem připraven ve středu zmírnit platnost vyhlášky zákazu prodeje lihovin. Zmírnění se bude týkat alkoholu opatřeného novými kolky… Hygienické službě bude zároveň vydán pokyn, aby velmi intenzivně kontrolovala otevřené láhve na přítomnost nejen metylalkoholu, ale také alkoholu, který by měl známky, že pochází z nelegálního lihu.“

Premiér Petr Nečas (ODS) už dostal výsledky podrobného mapování policie a hygienické služby. Budou podkladem pro rozhodování, který alkohol bude pokládán za zcela bezpečný, který bude nutno zkontrolovat, případně okolkovat, a který bude natolik rizikový, že bude nařízena jeho likvidace. Režim pro uvolnění alkoholu bude jednotný od skladů výrobců až po sklady maloobchodů a restaurací. Společně s případným zmírněním prohibice připravuje ministerstvo další zintenzivnění kontrol.

Prohibice znamená pro likérky každý den ztrátu v řádu desítek milionů korun. Ministerstvo financí o kompenzacích výrobcům ani prodejcům neuvažuje, připravuje ale daňovou úlevu. „80-90 procent je spotřební daň, ale pokládal bych za fér mu tu daň vrátit,“ oznámil ministr financí Miroslav Kalousek.

Epidemie slábne, kdo zaplatí drahou léčbu?

Epidemie otrav metanolem podle ministra Hegera oslabuje. Řekl to dnes po jednání krizového štábu. V zemi je podle něj i dostatečná zásoba speciálního norského léku fomepizolu, který teď vystačí až pro 12 silně otrávených. 

V nemocnicích ale stále zůstávají lidé otrávení metanolem. Ředitelé zdravotnických zařízení stojí před otázkou, kdo zaplatí drahou léčbu. Vedení nemocnic se obávají, že pojišťovny neuhradí všechny náklady a odhadují, že rozdíly by mohly naskákat až ke stovkám tisíc za jediného pacienta. „Nemáme žádné nové zprávy, že by pojišťovny extra vyplácely peníze za poměrně drahou léčbu pacientů,“ tvrdí ředitel ostravské městské nemocnice Tomáš Nykel.

Pojišťovny zatím zdravotnická zařízení uklidňují. „Obava je zcela neodůvodněná, protože o každém individuálním případě se bude jednat,“ vzkazuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček. Ani ministr Heger k navyšování peněz důvod nevidí: „Nemyslím, že padesát případů navíc by mělo nemocniční systém rozhodit,“ uvedl.

Policisté dnes v souvislosti s otravami zadrželi tři muže z Příbramska. Do dnešního dne pak bylo obviněno 42 lidí, 22 z nich skončilo ve vazbě. Nejvíce stíhaných je z Moravskoslezského kraje. V Česku již kvůli metylalkoholu zemřelo 25 lidí, případy otrav se rozšířily do devíti krajů republiky. Podle ministra bylo od počátku případu potvrzeno 67 otrav, řada pacientů bude mít doživotní následky, někteří například oslepli. Kvůli šíření jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. září prohibice na tvrdý alkohol.