Levice oslovila na Olomoucku 48 procent voličů

Olomouc– Moravský region opět ovládly levicové strany. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK podporuje sociální demokracii a komunisty 48 procent voličů Olomouckého kraje. ČSSD by volilo 27,5 procenta a komunisty 20,5 procenta lidí. Ze stran současné vládní koalice by pětiprocentní hranici překročili jen občanští demokraté s 16,5 procenta a TOP 09 a Starostové s 10,5 procenta hlasů.

Sběr dat proběhl v období od 19. do 21. září 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 021 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2 % do ± 3,9 %.

Ve studiu OVM zasednou i Nezávislí, které podporuje 4,5 procenta voličů, a Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, která má rovněž 4,5 procenta příznivců.

Sedmé místo obsadila v průzkumu Strana práv občanů ZEMANOVCI se čtyřmi procenty hlasů. Dvě procenta příznivců mají shodně Česká pirátská strana a Moravané. Ostatní strany dvouprocentní hranici nepřekročily.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Alexander Černý (KSČM)
Marian Jurečka  (Koalice pro OLK)
Jiří Rozbořil (ČSSD)
Bořivoj Šarapatka (TOP 09 a Starostové)
Markéta Záleská (ODS)
Jana Zwyrtek Hamplová (Nezávislí) 

Přímý přenos z Olomouce začíná v úterý 25. září od 21:00 na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci. Přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.