Pojišťovny nechtějí přispívat na konopí, nejde prý o léčbu

Praha - Zdravotní pojišťovny nechtějí nemocným přispívat na léčebné konopí. Nejde podle nich o léčbu, ale jen o potlačování příznaků. Podobný názor má podle deníku Právo i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zákon o legalizaci marihuany pro léčebné účely už míří ve sněmovně k závěrečnému hlasování. Odborníci ale tvrdí, že pokud nebude konopí dotované, je v podstatě k ničemu.

„Jde pouze o potlačování příznaků, kterými se příslušné nemoci a stavy pozitivně reagující na podávání marihuany projevují. Jde tedy o terapii podpůrnou,“ zdůvodnil postoj zdravotních pojišťoven prezident jejich svazu Jaromír Gajdáček.

Proti hrazení konopí ze zdravotního pojištění je ale i ministr Heger. „Když se to uvolní a množství pacientů se začne rozšiřovat, zruinuje to zdravotní pojištění,“ řekl Právu. Pojišťovna by podle něj měla navíc hradit pouze léky, které zmírňují utrpení pacienta nebo efektivně léčí. „Žádná odborná společnost se za to nepostavila, to jsou pouze jedinci,“ řekl deníku k léčebným účinkům konopí.

Leoš Heger: „Léčba konopím osud pacienta zpříjemňuje, dává mu pocit lepšího života, jako každá droga, ale chorobu to neovlivňuje… Kdyby měly pojišťovny hradit všechny léky, které usnadňují život, nebylo by na principiální léky. Je to paradox, protože každý ví, že když si konopí vypěstuje v květináči, je to levné. Ale pokud se to má dostat do sféry léčiva, které bude pod kontrolou farmaceutického průmyslu, bezpečné a stabilní, bude to strašně drahé.“

Za dávku legálního konopí by lidé v lékárnách zaplatili zhruba 1 200 korun. Pokud ale nebude dotované, je podle odborníků celý zákon odsouzen k nezdaru, protože si lidé budou dál marihuanu pěstovat doma. „Lékárny konopí nebudou odebírat, protože pacienti nebudou mít zájem, protože je to drahé. Stát konopí vykoupí a pak ho spálí,“ podotkl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Rostlina se má do lékáren dovážet z Holandska, proto je podle kritiků tak drahá. Kdyby se konopí k léčebným účelům pěstovalo v Česku, pod dohledem státu, jeho cena by podle odborníků mohla být až o dvě třetiny nižší než u toho dováženého. Zdravotní výbor dolní komory už proto minulý týden navrhl, aby Statní ústav pro kontrolu léčiv do roka od účinnosti zákona umožnil českým farmám léčebné konopí pěstovat. Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo na přípravu domácí produkce dva roky.

Konopí pro léčebné účely používají především pacienti s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, lupénkou nebo atopickým ekzémem. Drogu si nyní obvykle pěstují sami doma, i když tím porušují zákon. „Prakticky mě to stojí koupit si květináč, zem a zaplatit vodu, kterou to zalívám, takže náklady jsou velmi malé… Tím, že si ale pěstuju pro svoji léčbu konopí, tak se dostávám v podstatě na úroveň vrahů, zlodějů,“ řekla už dříve Reportérům ČT pacientka.