Sdružení Život 90 přichází s jedinečnou kampaní proti týrání seniorů

Praha - Zhruba 300 nových případů týrání zaznamenala v roce 2011 krizová telefonní linka Senior telefon, kterou provozuje občanské sdružení Život 90. Ve více než polovině případů šlo o mezigenerační týrání, tedy situaci, kdy je starší člověk psychicky, fyzicky nebo ekonomicky zneužíván svými dětmi. Tisková konference sdružení Život 90 se koná v úterý 25. září 2012 v 11:00 hodin v Divadle U Valšů. Sdružení na ní představí jedinečnou komplexní kampaň proti týrání a zneužívání seniorů, připomene obecné trendy a zveřejní nejnovější data, která získalo z linky důvěry Senior telefon.

„Podobný počet, tedy 300 hovorů na krizové lince, očekáváme i tento rok,“ prohlásila vedoucí krizové pomoci a poradenství Jana Kosařová. Nejčastější je mezigenerační týrání, na druhém místě je pak týrání mezi seniory, kteří jsou partnery. Jedná se přitom jak o fyzické, tak i psychické týrání. „Objevují se ale i formy ekonomického týrání,“ zdůraznila Kosařová. 

Telefonní linka Senior telefon (800 157 157) je bezplatná a funguje nepřetržitě. „Tam se mohou senioři obrátit a rozebrat svou situaci,“ podotkla Kosařová. Senioři se ale mohou obrátit rovněž přímo na policii nebo krizovou linku. Poradit se mohou i v intervenčních centrech, jež zřizují kraje. „Ze zákona je v každém kraji jedno intervenční centrum,“ poznamenala Kosařová. Přímo do poradenského centra Života 90 chodí lidé hlavně preventivně. 

Kampaň proti týrání seniorů
Zdroj: ČT24

Mladší generaci chce sdružení oslovit přes Facebook

Na problematiku týrání seniorů má upozornit speciální kampaň sdružení Život 90. Probíhat bude formou billboardů a prezentací po celém Česku. „Chceme informovat širokou veřejnost o tomto jevu a vzbudit diskusi mezi laickou veřejností,“ konstatovala Kosařová. Akce by měla rovněž povzbudit seniory, aby se nebáli hovořit o své situaci. Sdružení se snaží oslovit mladší veřejnost přes Facebook

Studio 6 k násilí na seniorech (zdroj: ČT24)

Tradiční benefiční představení pro Život 90 se koná 30. září 2012 ve Státní opeře Praha. Za účasti ministra zdravotnictví Leoše Hegera a první dámy Livie Klausové zde sdružení představí kampaň proti násilí na seniorech veřejnosti a ocení významné dobrovolníky a projekty, které v uplynulém roce nějakým mimořádným způsobem podpořily seniory, píše sdružení na svých stránkách.

Na tiskové konferenci v září vystoupí:

Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90
Jan Dobeš, náměstek ministra práce a sociálních věcí pro sociální začleňování a rovné příležitosti
Robert Pitrák, manažer sekce zdravotních a sociálních služeb Života 90
Jana Kosařová, vedoucí krizové pomoci a poradenství Života 90
Zuzana Křivánková, autorka kampaně proti násilí na seniorech