Dietní stravování stále závisí na libovůli školních jídelen

Praha – Většina školních jídelen nenabízí dietní stravování, přestože třeba pro stovky dětí trpících celiakií znamená vynechání některých potravin jedinou možnost léčby. Jejich jídlo nesmí obsahovat lepek, tedy nic z ječmene, pšenice, žita nebo ovsa. Podle společností pro celiaky i řady lékařů by proto měla být možnost dietního oběda samozřejmostí. Ministerstvo školství ale tvrdí, že stravovacím zařízením nic nařizovat nemůže.

„Máme na to příslušné instituce a je třeba se tím zabývat. Čím dříve, tím lépe,“ doporučuje gastroenterolog Přemysl Frič. O možnosti zavedení diet v jídelnách sice ministerstvo školství jednalo s resortem zdravotnictví, vyhlášku ale nechystá. Speciální stravování nemocným dětem tak budou zatím dál nabízet jenom ty školy s dobrou vůlí. „Není možné, aby bylo zajištěno dietní stravování pro každou z diet, jak jednotlivá zdravotní onemocnění vyžadují,“ tvrdí mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová.

Za příklad vstřícnosti dietním požadavkům žáků může sloužit jídelna Základní školy Petřiny sever. Na obědy tu chodí 350 dětí, pro 4 z nich vaří bez lepku. „Základy na oběd, kde není mouka, jsou stejné. Potom to odebereme a zahušťuje se jáhlovou nebo kukuřičnou moukou,“ přiblížila vedoucí jídelny Renata Šimková. Podle ředitelky Jany Kindlové se navíc škola snaží, aby i u těchto dětí se specifickou poptávkou nezvyšovala cenu za stravování.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)