Koruna investovaná do výzkumu kosmu může vynést až sedminásobek

Praha - Česká kosmická kancelář požádala vládu, aby zdvojnásobila prostředky na podporu českého kosmického výzkumu. Kabinet by měl podle ředitele kanceláře Jana Koláře pochopit, že investované peníze dostane stát zpět s několikanásobným výnosem. Pro Česko bude v tomto ohledu důležité podzimní setkání rady Evropské kosmické agentury (ESA) na úrovni ministrů v italské Casertě. V Neapoli se uskuteční i Mezinárodní astronautický kongres.

Česká republika podle Koláře musí na setkáních především ukázat, že je schopná přispívat něčím, co Evropa potřebuje a co i ocení. Každý stát ale podle něj může provádět výzkum jen v takovém rozsahu, do jaké míry mu na něj příslušná vláda dá prostředky. Kancelář proto připravila dokument Analýza účasti ČR v ESA, který by mohl posloužit vládě jako podklad pro jednání rady ministrů. Kabinetu v něm doporučila, aby se české zapojení do kosmických aktivit ve volitelných programech ESA pro další čtyřleté období zdvojnásobilo. Nynější podpora činí 10 milionů euro (zhruba 250 milionů korun) ročně.

Podle Koláře jsou totiž současné aktivity českých firem a laboratoří jen zlomkem toho, co může český průmysl nabídnout a co nabízí. „Česká republika by měla být víc vidět… Kosmický výzkum je jeden z nejracionálnějších způsobů, jak investovat do domácí spotřeby, do vývoje technologií. Jedna koruna by se měla vrátit zpět ve čtyř až sedminásobném výnosu,“ zdůraznil Kolář.

Do týmu kosmonautů se může přihlásit každý občan Evropy

Tím, že budeme vidět mezi evropskými zeměmi, budeme mít podle Koláře i šanci vyslat svého zástupce do evropského týmu kosmonautů, i když to považuje za hodně ambiciózní a těžké. ESA dělá nábor do týmu kosmonautů jednou za pět let, kdy probíhá generační obměna: „Všichni občané Evropy tam mají stejná práva, každý z našich obyvatel tak může poslat žádost a přihlásit se,“ dodal.

Česká kosmická kancelář (CSO) je neziskovou společností, která působí od roku 2003 jako administrativní organizace pro koordinaci kosmických aktivit v ČR. Je kontaktní organizací pro spolupráci s ESA a jinými mezinárodními kosmickými organizacemi. Usiluje o co nejširší a nejefektivnější zapojení českých výzkumných a vývojových pracovišť především do evropských kosmických programů.

Rozhovor s Janem Kolářem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod