Vláda posílá do sněmovny rozpočet se 100miliardovým schodkem

Praha - Vláda schválila návrh rozpočtu pro rok 2013. Ministerstvo financí počítá pro příští rok se schodkem 100 miliard korun. K jeho dosažení je ale potřeba přijetí balíčku daňových změn, včetně vyšší daně z přidané hodnoty. Právě to ale odmítají rebelové v řadách ODS a není jasné, zda se vládě podaří získat potřebnou většinu. Rozpočet musí kabinet předložit Poslanecké sněmovně do konce září. Daňový balíček nicméně minulý týden prošel teprve do druhého kola opětovného projednávání dolní parlamentní komorou.

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí naplánovalo na necelých 1,185 bilionu a příjmy na 1,085 bilionu. Letos jsou naplánovány výdaje necelých 1,190 bilionu korun. „Celý rozpočet je koncipován tak, aby byl deficit veřejných financí 2,9 procenta, tedy pod tříprocentní hranicí. Rozpočet byl schválen jednomyslně a průběh jednání byl velmi konstruktivní a nekonfliktní,“ podotkl premiér Petr Nečas (ODS).

Na co půjdou například peníze z rozpočtu

  • Na důchody by mělo v příštím roce jít ze státního rozpočtu přes 394 miliard korun. To je zhruba o 12 miliard víc než letos.
  • Na podpory v nezaměstnanosti plánuje stát vydat 11,3 miliardy korun, zatímco pro letošek očekává výdaje 9,2 miliardy. Průměrná nezaměstnanost by podle předpokladu vlády měla v příštím roce podle metodiky ministerstva práce stoupnout o desetinu bodu na 8,6 procenta.
  • Na sociální dávky celkem by mělo jít v příštím roce ze státního rozpočtu 503 miliard korun. To je o 18 miliard víc, než by měl stát podle předpokladu vyplatit letos.
Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Na návrhu rozpočtu se v pondělí neshodla tripartita. Odboráři jej odmítají s tím, že finanční rizika navrženého rozpočtu se podle nich pohybují mezi 45 až 60 miliardami korun. Důvodem jsou podle nich odhady základních parametrů rozpočtu, předpokládaný objem výběru DPH nebo spuštění důchodové reformy. Dále jim vadí, že rozpočet počítá s dosud neschválenými zákony. Výhrady k rozpočtu mají i zaměstnavatelé. Vláda jejich výhrady neakceptovala, do sněmovny je přesto pošle spolu se svým návrhem.

Nečas varuje před rozpočtovým provizoriem

Státní rozpočet na příští rok by sněmovna měla schvalovat od středy 12. prosince. Spory kolem budoucí sazby DPH posilují podle Nečase hrozbu rozpočtového provizoria. S balíčkem totiž nesouhlasí šest poslanců vládní ODS, uvnitř strany proto vznikla pracovní skupina, která má spor vyřešit. I když balíček prošel minulý týden do druhého čtení, stále není jasné, zda pro něj vláda získá dostatečnou podporu i v případě, že ho do sněmovny vrátí Senát, což je velmi pravděpodobné.

Pomocnou ruku překvapivě nabízejí opoziční sociální demokraté. Podle stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka je strana připravena jednat s vládou o rozpočtu tak, jak je navržen. Nevyloučil dohodu o podpoře rozpočtu výměnou za předčasné volby v roce 2013. Takové řešení by podle něj vedlo k zajištění rozpočtové stability a odvrátilo hrozbu rozpočtového provizoria.

S návrhem rozpočtu pak nesouhlasí opoziční Věci veřejné. Ministerstvo financí podle nich v návrhu státního rozpočtu nadhodnocuje příjmy, místo aby podpořilo podmínky pro podnikání a snížilo výdaje. Opoziční VV se stavějí i proti návrhu na zvýšení sazeb DPH.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Ministři shválili také rozpočet fondu dopravní infrastruktury

Vláda se dnes v souvislosti se státním rozpočtem zabývala také rozpočtem fondu dopravní infrastruktury, tedy tím, kolik peněz půjde v příštím roce na silnice a železnice. Fond by měl podle vládního návrhu hospodařit s částkou 64,5 miliardy korun, což je o 1,5 miliardy méně než letos. Ani výhled na další roky s růstem prostředků ve fondu nepočítá. V roce 2014 počítá vláda s omezením rozpočtu fondu na 56,7 miliardy, v roce 2015 měl mít k dispozici 46 miliard korun.

Suma určená na výstavbu a údržbu dopravní infrastruktury klesá od roku 2010. Tehdy fond hospodařil celkem s 96 miliardami korun, vloni se 61,3 miliardy korun a letos se 66 miliardami korun.

Méně utrácet bude i fond rozvoje bydlení

Výdaje fondu by měly příští rok klesnout o 100 milionů korun na 1,6 miliardy. Příjmy fondu mají činit 966 milionů Kč. Fond hospodaří především s prostředky, které má k dispozici z dřívějších úvěrů a úrokových výnosů. Tyto peníze SFRB použije na programy podpory bydlení, jako jsou například nízkoúročené úvěry na výstavbu nájemních bytů a na rekonstrukce. Fond se bude snažit i získat peníze z evropských fondů.