Žena obviněného Křepely: Od nás se metylalkohol k lidem nedostal

Praha/Opava - Manželka jednoho z obviněných v kauze jedovatého alkoholu, Tomáše Křepely, brání svého muže. Tvrdí, že z jejich firmy se žádný metylalkohol k distributorům nedostal a dokazuje to doklady. Křepela, který se prý už k činu přiznal, podle policie metanol nakoupil legálně ze zahraničí. Nyní se kriminalisté snaží vypátrat distributorskou síť, která lihoviny dodávala obchodníkům. S dopadením údajných pachatelů se rovněž otevírá otázka vymáhání odškodného pro poškozené. Už teď je ale jasné, že těch, kteří budou peníze chtít, nebude málo. Nebudou to jen otrávení lidé, ale i firmy či pojišťovny.

Policie stíhá sedmatřicetiletého Tomáše Křepelu spolu s Rudolfem Fianem jako hlavní pachatele metanolové aféry, při které na otravu ke dnešním dni zemřelo 26 osob. Majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy se už detektivům přiznal a podle státního zástupce také spolupracuje na vyšetřování.

Křepela podle policie jedovatý alkohol míchal v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi. Podnikatelova manželka, která se svým mužem pracuje, však tvrdí, že to není možné. „Kdyby něco šlo z Opavy, tak nám něco chybí. Já ale nevím, jak to odtamtud mohlo jít, když nám nic nechybí,“ tvrdí Natalija Křepelová.

Státní zástupce připouští, že Křepela nebyl hlavní organizátor, ale o všem podle něho věděl. „Jedná se o pomoc k trestnému činu, neboť pomohl opatřit prostředky a pomohl i osobní účastí na výrobě a distribuci prvotní směsi,“ uvedl zlínský prokurátor Kafka. Dvojice podezřelých už byla obviněna z obecného ohrožení a hrozí ji 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Celou akci měl vymyslet druhý obviněný, dvaačtyřicetiletý Rudolf Fian. Podle Křepelové byl ve firmě Carlogic zaměstnán. Muž dříve podnikal i na Slovensku, v oboru výroby a zpracování stavebních materiálů a textilií. Do nedávné doby žil v Karviné. Z nově opraveného čtyřpatrového domu se ale s manželkou odstěhoval.

Vražedný metanol do Česka přišel z ciziny

Metylalkohol, který policisté a celníci zajistili koncem minulého týdne v opavském skladu, se do Česka dostal ze zahraničí. Dnes to potvrdila zlínská policie. Firma Carlogic ho legálně koupila od dovozce s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. I když kriminalisté v Opavě zabavili 15 tisíc litrů, část metanolu stále zůstává v opavském skladu.

Kauza metanol: obvinění a poškození tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Nyní kriminalisté rozplétají celou pavučinu obchodníků, kteří mohli být na dva údajné hlavní pachatele napojeni. Podle informací ČTK jedovatý alkohol distribuoval především čtyřiapadesátiletý Jiří V. ze Zlínska. Muž byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, hrozí mu až osm let.

Policie ovšem pátrá dál. „Dohledáváme celou distributorskou síť, protože bychom chtěli přijít na to, kam všude by se otrávený alkohol mohl dostat,“ vysvětlila policejní mluvčí Jana Macalíková.

Poškození by mohli žádat o odškodnění. Výsledek nejistý

S dopadením údajných pachatelů se otráveným, pozůstalým po zemřelých, ale i firmám, pojišťovnám a nemocnicím začíná rýsovat možnost odškodnění. Musí se ale nejpozději do zahájení dokazování u soudu připojit k trestnímu řízení. Lidé se mohou obrátit třeba na Bílý kruh bezpečí. Jeho právníci jsou připraveni bezplatně poškozeným poradit v devíti krajích České republiky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Poškození musí nejprve vyčíslit škodu. Policie však kromě toho bude potřebovat důkazy, kupříkladu láhev, ze které pili. „Velmi cenné budou svědecké výpovědi. Kdy a kde si zakoupili láhev alkoholu, která jim způsobila trvalé následky,“ dodává prezidentka Bílého kruhu Petra Vitoušová.

Zda se poškozeným podaří nějaké odškodnění vysoudit, je ovšem velmi nejisté. „Poté, co se připojí i právnické osoby, tak se obávám, že i pokud by obvinění vydělávali nadprůměrné mzdy, nebudou schopni nikdy tu škodu do zbytku života uhradit,“ myslí si Vitoušová.

Policie nyní zjišťuje, jakým majetkem dva údajně hlavní pachatelé disponují. Z katastru nemovitostí vyplývá, že nemovitý majetek má na sebe oficiálně napsaný jen jeden z obviněných. Jde o byt v hodnotě několika milionů.