Tresty za žhářský útok v Býchorech: 4 roky vězení a podmínky

Praha - Mladík půjde za žhářský útok na Romy v Býchorech na čtyři roky do vězení. Zbývajícím třem obžalovaným uložil Krajský soud v Praze jeden podmíněný trest na 20 měsíců s odkladem na tři roky a dvě podmínky na jeden rok s odkladem na dva roky. Dva z obžalovaných navíc mají být pod dozorem probačních úředníků. Rozsudek není pravomocný. Případem se bude zabývat vrchní soud, protože se dva obžalovaní proti verdiktu odvolali. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Čtveřice mladíků se podle žaloby loni 11. července dohodla, že „půjdou vystrašit cikány“ kvůli tomu, že obyvatelé domu „pro svůj etnický původ poškodili obec a měli by odejít“. V noci pak údajně jeden z nich  – Vojtěch Vyhnálek – vhodil louč do okna v prvním patře domu. V budově při útoku bylo pět dospělých a čtyři děti. Jeden z nich, který sledoval televizi, louč okamžitě uhasil.

Rodina se z Býchor odstěhovala den po incidentu a nyní žije na okraji Prahy. „Pocity jsou strašné, člověka to poznamenaná na dlouhou dobu,“ řekl napadený Milan Demeter.

Policie obvinila mladíky ve věku od 22 do 26 let: Jana Říhu, Jiřího Drahovzala, Michala Řeháka a Vojtěcha Vyhnánka. Všichni se hájí, že šlo o mladickou nerozvážnost. „Nevěděl jsem, kam to hážu, kam to poletí. Jen tak ledabyle jsem to odhodil,“ vypověděl Vojtěch Vyhnánek. Za svůj čin se omluvil, ostatní před soudem projevili lítost. Všichni ale odmítli, že šlo o rasistický útok nebo že patří mezi extremisty. Vymlouvali se na opilost. „Jiný důvod, než že byl opilý, tady opravdu není,“ konstatoval Vyhnálkův právník Jan Matějíček.

Soudkyně: Vykřikování hesel s loučemi je vyložená hrozba násilím

Podle předsedkyně trestního senátu Naděždy Bitnerové se ale před soudem jednoznačně prokázalo, že se čin stal tak, jak jej popsala obžaloba. „Vykřikování hesel s loučemi je vyložená hrozba násilím… Šťastný vývoj událostí byl takový, že k požáru nedošlo,“ zdůraznila. Soud odmítl i tvrzení mladíků, že nešlo o rasistický útok. Podle senátu všichni obvinění koketují s pravicovým extremismem, například tím, že poslouchají kapely oblíbené mezi extremisty. „Nelze přehlédnout jejich zaměření na tyto názory a hodnoty,“ prohlásila Bittnerová.  „Rasový motiv tam existoval, protože obžalovaní neměli žádný jiný důvod,“ doplnil státní zástupce Zbyněk Vondra.

Srovnání s vítkovskou kauzou, kde hodili žháři do domu tři zápalné lahve, ale soud i žalobce odmítli. „Je tam spíše více odlišností než podobností. Tam vyloženě šlo o to, způsobit co největší škodu, v tomto případě spíše o to, demonstrovat sílu proti Romům,“ uvedl státní zástupce Zbyněk Vondra.