Ministr Blažek stáhl čtyři kárné žaloby na soudce podané Pospíšilem

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek stáhl už čtyři kárné žaloby na soudce podané jeho předchůdcem Jiřím Pospíšilem (oba ODS). Žaloby byly proti Vladimíru Mikulovi z Děčína, Benu Eichlerovi z Mostu, Janu Kozákovi z Krajského soudu v Brně a Stanislavu Bernardovi z Vrchního soudu v Praze. Informaci přinesla Mladá fronta DNES.

„Nechali jsme si udělat analýzu, ze které vyplývá, že ministerstvo bylo v těchto sporech příliš často neúspěšné. Podle nás je to tím, že některé žaloby byly zbytečné,“ řekl deníku náměstek ministra Daniel Volák. Běžné prohřešky by podle něj měli nyní důsledněji řešit předsedové soudů a vedoucí státní zástupci. Ministr by se měl zabývat pouze závažnými případy celostátního významu.

Za rušením kárných žalob může stát náměstek Volák

Pospíšil podal loni 13 kárných žalob proti soudcům, podle Voláka ale uspěl jen ve dvou případech. „Vždy jsem se řídil doporučením našich právních expertů a kárné žaloby podával jen tam, kde to oni uznali za nutné. Pokud ale nové vedení resortu zastává jiný názor, je to legitimní,“ reagoval bývalý ministr. Místopředsedovi Vrchního soudu v Praze Bernardovi například vyčítal působení v arbitrážní komisi fotbalového svazu. Podle exministra to ohrožovalo jeho nezávislost.

Volák měl za Pospíšila jako náměstek na starost jen vězeňství. Pod Blažkem se ale stará i o justici. Podle MfD je právě s posílením jeho pravomocí spojována změna názoru na kárné žaloby. Dva zdroje totiž deníku potvrdily, že náměstek krátce po zvolení Blažka na poradě s vedoucími odborů řekl, že už se žádné další kárné žaloby podávat nebudou a pokud má nějaký soudce problém, „vyřešíme to s ním na pivu“.