Správní rada VZP rozhodla o prodloužení smluv s IZIPem na portál

Praha - Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozhodla o prodloužení smluv se společností IZIP na provozování portálu, který potřebuje ke komunikaci s lékaři i pacienty. Ředitel VZP Pavel Horák má dojednat její podmínky a správní rada by ji měla na říjnovém zasedání schválit. Smlouva je na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Další službu od IZIPu, kterou jsou elektronické zdravotní knížky, správní rada už dál nechce.

Podle člena správní rady Michala Sojky (ČSSD) tento postup schválila správní rada na návrh ministerstva zdravotnictví, jeho mluvčí Vlastimil Sršeň to ale popřel. „Tento návrh nikdy ze strany ministerstva nepadl. Bohužel teprve nyní se naplno ukazuje, jak dalece se VZP dostala do závislosti na portálu IZIP díky předchozím krokům manažerů pojišťovny,“ prohlásil Sršeň. Poslanec ODS Boris Šťastný ale řekl, že návrh na smlouvu portálu podalo ministerstvo. „Byla o tom rozsáhlá debata, žádali jsme od ministerstva návrh řešení,“ uvedl Šťastný. ČT se snažila kontaktovat šéfa správní rady VZP Marka Šnajdra, aby se k věci vyjádřil, nebyl ale k zastižení.

Podle Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců by měla pojišťovna směřovat péči na pojištěnce. „U každé firmy je dobré, když má webové stránky, ale není to primární cíl zdravotní pojišťovny – to je zajišťovat dostupnost zdravotní péče svým pojištěncům a s tím má VZP v poslední době trochu problémy,“ domnívá se Dostál.

Dostál se zároveň podivil, jak může výběrové řízení stát 200 milionů korun. „To, co říká správní rada, je mimo rozumný rámec,“ dodal ve Studiu ČT24.

VZP hrozilo, že od ledna 2013 bude bez portálu - výběrové řízení na nový by trvalo rok a VZP by za něj musela dát 200 milionů korun. Za provoz portálu by měla VZP platit po dojednané slevě pět milionů korun měsíčně, řekl Sojka. 

Jako pojistku ale VZP z rozhodnutí správní rady výběrové řízení vypíše, kdyby se nepodařilo dohodnout s IZIPem na dalším postupu. „Zástupci ministerstva ve správní radě konečně pochopili, že bez vyřešení majetkové účasti VZP v IZIPu si koledujeme o průšvih,“ poznamenal Sojka.

Řešením podle něj je buď akcie prodat, takže by VZP neměla žádné, nebo naopak akcie koupit a mít 100 procent, nebo společnost IZIP rozdělit na dvě samostatné části, kde portál bude mít ze 100 procent VZP a elektronické knížky ze 100 procent IZIP. „Správní rada zaúkolovala ředitele Pavla Horáka o majetkovém vypořádání jednat,“ uvedl Sojka.

Vedle vlastnictví akcií jde také o vypořádání databáze klientů, pokud by třeba IZIP nabídl elektronické knížky jiné pojišťovně, měl by kontakty pro nábor pojištěnců VZP.

Na okamžitém ukončení všech smluv na nefunkční projekt elektronických knížek, který stál VZP za deset let téměř dvě miliardy korun, se v květnu dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Smlouvy vyprší na konci roku. Menšinový vlastník pohrozil arbitráží, protože VZP se při nákupu akcií zavázala, že bude projekt dál podporovat.

VZP nyní má 51 procent akcií, zbytek má švýcarská firma eHI eHealth International. Prodloužení smlouvy na portál je prvním krokem k odvrácení arbitráže.

V souvislosti se systémem elektronických zdravotních knížek byl podle dosud neukončené kontroly ministerstva zdravotnictví zřejmě spáchán trestný čin, škoda přesahuje 450 milionů. Ministr předal případ Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které ho postoupilo do Prahy.

Rozhovor s Ondřejem Dostálem z Platformy pojištěnců (zdroj: ČT24)