Prohibice skončí zítra - pro alkohol starší 1. ledna 2012

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zítra zruší prohibici na alkohol vyrobený před rokem 2012, k jeho prodeji by mělo do budoucna stačit datum výroby. „Rodný list“ ověřující kvalitu lihu, nebude pro starší láhve potřeba. Dnes se na tom dohodla vláda. Prohibici lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent zavedlo ministerstvo zdravotnictví předminulý pátek kvůli sérii otrav metanolem v pančovaném alkoholu. Ministr zdravotnictví celý krok ještě formálně posvětí.

„Je možné prodávat a konzumovat lihoviny o obsahu etanolu nejméně 20 procent, které byly vyrobeny před 1. lednem 2012. Je možné prodávat i nově vyrobené lihoviny, které mají rodokmen a jsou opatřeny novým kolkem,“ uvedl včera předseda vlády Petr Nečas.

U staženého a uskladněného alkoholu vyrobeného po 1. lednu 2012 je nutno doložit původ lihu (tzn. mít jeho rodný list) a získat protokol o zkoušce z akreditované laboratoře, kde se provede rozbor na přítomnost metanolu.

„Bezproblémový alkohol nelze zpětně vystopovat stoprocentně,“ připustil ministr zdravotnictví Heger. „Datum bylo zvoleno prezidiálním rozhodnutím, které vychází z určité pravděpodobnosti,“ dodal ministr. Metanol byl vmíchán do alkoholu na přelomu srpna a září. „Zvolili jsme bezpečnou vzdálenost.“

Oficiální oznámení zmírnění prohibice provede ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Mimořádné opatření ministra bude podstatně mírnější, než je současný prohibiční stav,“ uvedl Heger s tím, že právníci v tuto chvíli pracují na precizaci vládních a ministerského opatření. V účinnost vstoupí tím, že bude ráno vydáno ve Sbírce zákonů.

Otevřené láhve v restauracích? Láhve, které jsou otevřené a skryté ve skladech restaurací, jsou považovány za rizikové. Takové láhve musí být zlikvidovány a dnem opatření nebudou smět být v restauracích, pokud k nim provozovatel nedrží průkaz bezpečnosti; výjimku představují pouze drahé lihoviny. Majitel restauračního zařízení asi bude moci nechat otevřenou láhev na své náklady otestovat v hygienických laboratořích na přítomnost metylalkoholu. Kotroly budou provádět hygienici.

Láhve ve skladech? Uskladněný alkohol z roku 2012, který byl z prodeje stažen s vyhlášením částečné prohibice, musí mít prokázaný rodokmen a doklad z akreditované laboratoře. Na získání dokladů mají obchodníci šedesát dní, podle Hegera jim ministerstvo touto štědrou lhůtou chtělo vyjít vstříc. „Lhůta bude vůči obchodníkům benevolentní,“ konstatoval Heger. „Požadavkem je i průkaz legálního nabytí, tzn. složenka nebo faktura. Poté budou předloženy celní správě a ta jim vystaví vratku daně.“ Pokud doklady do 60 dní prodejce či distributor nezíská, musí být i tento alkohol zlikvidován.

Likvidace? Způsob likvidace bude ještě upřesněn, podle ministra zemědělství Petra Bendla bude nebezpečný alkohol likvidován podle zákona o odpadech. „Likvidace proběhne u odborných složek, to se bude muset ještě upřesnit,“ uvedl Nečas s tím, že lze předpokládat vrácení daní ve výši stovek milionů korun.

Export? Podle Nečase chce ČR dosáhnout uvolnění exportu během několika dní. Zastaven byl ve čtvrtek, vláda tak předešla analogickému kroku Evropské komise. Nyní je proto rozhodnutí o uvolnění exportu také v rukou české strany, která ale své kroky konzultuje s Bruselem. Podle Hegera Evropská komise, se kterou jsou čeští úředníci průběžně ve styku, nemá k opatřením výhrady.

Další kontroly? Kontroly v obchodech a restauracích budou intenzivní nejméně ještě několik
týdnů. Podle Hegera je cílem zvýšení odpovědnosti prodejců za to, co lidem nabízejí. Nečas připomenul názor orgánů činných v trestním řízení, že je ve všeobecné známosti, že alkohol s obsahem metanolu je jedovatý. Lidé, kteří by jej přesto nabízeli, se tak mohou dopouštět ne pouhého přestupku, ale i trestného činu obecného ohrožení a možná i dalších.

Petr Bendl, ministr zemědělství:

„To, že dnes vláda schválila nařízení, neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co jim padne pod ruku. Zcela vážně říkáme, že riziko zde stále je a hrozí.“

Reakce: Je to dobrá zpráva

„Je to dobrá zpráva i pro spotřebitele i pro výrobce,“ konstatoval viceprezident Unie dovozců a vývozců lihovin Pavel Dvořáček, který zároveň stojí v čele likérky Rudolf Jelínek. „Předtím nebyla žádná metanolová aféra a já jsem naprosto přesvědčen o tom, že u všech renomovaných firem nejsou obavy na místě.“

Přednost má nový alkohol

V cestě za koncem prohibice si mohou výrobci alkoholu už od dnešního rána vyzvedávat nové kolky, kterými je potřeba láhve s lihovinami označit. Láhve s čerstvě stočeným alkoholem a novým kolkem totiž budou ty první, které se budou moci prodávat.

Některé výrobny ovšem kolky ještě neobdržely, a to buď kvůli pozdnímu objednání, nebo zahlcení státní tiskárny cenin. „Nemáme je k dispozici a ani nevíme, kdy dojdou,“ konstatoval ředitel společnosti Global Spirits Tomáš Otta. Podle viceprezidenta Unie dovozců a vývozců lihovin Pavla Dvořáčka to ovšem nepředstavuje zásadní problém: „Některé firmy mohou mít náskok, ale nemyslím, že by to bylo nějak fatální.“ Pokud si likérky podaly žádost v tomto týdnu, jejich kolky by měly být k dispozici nejpozději do deseti dnů.