Počet otrávených stále stoupá - první případ hlásí Karlovarský kraj

Praha - V Karlovarském kraji je první potvrzený případ otravy metanolem. Otrávený muž leží v nemocnici v Sokolově, jeho stav ale není kritický a zřejmě se uzdraví bez následků. Další dva nové pacienty má Moravskoslezský kraj. V celém Česku je celkem 26 obětí. Další oběť dnes také oznámilo Polsko - 52letý muž se podle své rodiny otrávil pančovaným alkoholem z Česka.

55letý muž ze Sokolovska skončil v nemocnici ve středu s podezřením na otravu metanolem. „Po provedení testů se tato otrava potvrdila a ihned jsme započali léčbu a detoxikaci pacienta etanolem a leukovorinem. Potíže, které pacient měl, ustoupily a nebylo nutné provádět hemodialýzu,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Soukupová.

Muži ve věku 29 a 56 let jsou rovněž od středy v nemocnicích na Frýdecko-Místecku a v Ostravě. Zdravotní stav obou pacientů je stabilizovaný a neměli by přijít o zrak. Mladšího lékaři léčí alkoholem. Starší muž přišel do ostravské fakultní nemocnice sám. Pil rum a následující den se mu udělalo špatně. Nepopíjel ale sám; dnes proto hospitalizovali i jeho dvaašedesátiletého přítele. „Tento muž sice zpočátku kriminalistům tvrdil, že je v pořádku a nepociťuje obtíže, nicméně při lékařském vyšetření, které kriminalisté iniciovali, a následných rozborech byla zjištěna intoxikace metylalkoholem i u tohoto muže,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Třiatřicetiletý muž hospitalizovaný v úterý po otravě metylalkoholem v Havířově na Karvinsku je stále v kritickém stavu. Je v bezvědomí a napojen na plicní ventilaci.

Pacienti ve vážném stavu jsou i v Ostravě, jsou však stabilizovaní. Šedesátiletý muž je sice na ARO, CT vyšetření ale dopadlo dobře a lékaři ho pomalu probouzejí z umělého spánku. Zřejmě by mohl být bez následků, stoprocentně to ale v tuto chvíli nelze říci, uvedl mluvčí nemocnice Jiří Maléř. Na interně pak leží 58letý muž.

Policie na Vysočině také prověřuje podezření na otravu metanolem u muže hospitalizovaného v Jihlavě. Lékaři u pacienta zjistili lehké poškození zraku, muž ale není v ohrožení života.

I když policie odhalila zdroj původu pančovaných lihovin, na trhu může být stále kolem 15.000 litrů závadného alkoholu. Úřady proto vyzývají k opatrnosti a odpovědnosti.

Události o konci prohibice (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes v jednu hodinu vyhlásil v ČT pravidla pro postupné uvolnění trhu s lihovinami. Na pulty obchodů může nyní alkohol vyrobený před 1. lednem 2012, lihoviny vyrobené letos do začátku prohibice musí mít zpětně doložený původ, staré kolky zůstanou zachovány. Nově vyrobený alkohol musí mít nový kolek a také doklad původu. Stejné podmínky platí i pro zahraniční export. Brusel už oznámil, že nemá k opatřením zásadní námitky. Na skladech je nyní 21 milionů láhví, do oběhu se jich nyní vrací asi třetina. Obchodníci ale s návratem alkoholu do regálů nespěchají. Chtějí se nejprve s pravidly prodeje dobře seznámit.