Chybějící obranu bez gripenů by mohla zajistit slovenská letadla

Praha - Pokud se čeští a švédští vyjednavači nedohodnou na podmínkách dalšího pronájmu stíhaček Gripen, český vzdušný prostor by mohlo dočasně střežit slovenské letectvo. Expertní skupiny nyní podle Lidových novin zkoumají právní stránku možné dohody. Slováci by mohli vypomáhat do doby, než Česko pořídí vlastní stroje. Muselo by na ně ale vypsat nové výběrové řízení.

Než bude mít Česko vlastní stroje, se střežením vzdušného prostoru mohou vypomoci Slováci se svými letouny MiG-29. „Vycházíme ze zkušeností Česka při monitorování vzdušného prostoru na Baltu,“ řekla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Balleková, které tuto možnost České republice nabídlo. Ve hře je i možnost, že se Češi při jednání se Švédy takto připravují na variantu, že by se nakonec s gripeny skutečně rozloučili, napsaly LN.

Vláda v únoru rozhodla, že se před vypsáním otevřeného tendru ještě pokusí vyjednat se švédskou stranou pokračování pronájmu na několik dalších let do doby, než se zlepší ekonomická situace a bude možné otázku stíhacího letectva definitivně vyřešit. Ministr obrany Vondra dříve uvedl, že ČR není v situaci, kdy by neměla na výběr.

Právě Vondra se minulý týden sešel se švédskou ministryní obrany Karin Enströmovou. Na jednoznačném výsledku se ale nedohodli. Ministr pouze potvrdil Švédsku, že nabídnutý kontrakt je pro českou vládu nevýhodný. Oba státy nicméně mají na prodloužení pronájmu stíhaček zájem a budou diskutovat až do konce listopadu, kdy má padnout definitivní rozhodnutí.