Zásluhy v biomedicíně přinesly Jaroslavě Folbergrové medaili

Praha - Dlouholetou pracovnici Fyziologického ústavu Jaroslavu Folbergrovou ocenila Akademie věd medailí Jana Evangelisty Purkyně. Čestné vyznamenání získala odbornice na biochemii za celoživotní zásluhy v biomedicínských vědách. Svými objevy z oblasti studia látkových přeměn v mozku ovlivnila několik generací neurovědců. Přestože nedávno oslavila osmdesáté narozeniny, v práci na výzkumech pokračuje. V novém tisíciletí se zaměřila především na studium mozku při epileptických záchvatech mláďat.

„Jde o to, studovat mechanismy, které se uplatňují, aby bylo možné případně zavést cílenější léčbu. Studujeme i vliv látek, které mohou poskytnout protekci,“ tvrdí doktorka Jaroslava Folbergrová, která ve Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR působí už 54 let. Za tu dobu si získala značné renomé doma i v zahraničí. Předseda akademie Jiří Drahoš hovoří o oceněné vědkyni jako o skvělé badatelce, jejíž práce se často citují.

Během své kariéry absolvovala Jaroslava Folbergrová řadu zahraničních pobytů. Nejvíce cestovala do Švédska, kde navázala dlouholeté pracovní partnerství s tamním vědcem Bo Siesjem. Tehdejší normalizační režim ji ale pouštěl vždy jen na 29 dní. „Především mohli cestovat lidi, kteří byli straníci, já jsem nikdy straník nebyla. Čili jako pro nestraníka to bylo o to složitější,“ zavzpomínala.

Reportáž Václava Štefana (zdroj: ČT24)