Nárůst pacientů s HIV bude letos zřejmě rekordní

Praha - Za prvních osm měsíců přibylo v Česku 145 pacientů s virem HIV. Za celý loňský rok přitom testy potvrdily 153 nových případů, jen letos v srpnu to bylo 24 nakažených - 23 mužů a jedna žena. Z údajů národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu se dá odhadovat, že nárůst nakažených letos překoná rok 2010, kdy se objevilo 180 nových případů HIV, což je zatím nejvyšší číslo v historii.

Letošek s velkou pravděpodobností nenaváže na loňský rok, kdy se po mnoha letech počet nových pacientů s virem HIV snížil. Podle ředitele Domu světla Miroslava Hlavatého se už nyní ukazuje, že „rok 2012 bude nejhorším rokem v historii testování na HIV infekci u nás. Čekají nás 'nejsilnější' poprázdninové měsíce a potom prosinec, kdy na testování přichází větší množství lidí.“

Od počátku testování v roce 1985 odhalili experti infekci HIV u 1 820 Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Je mezi nimi 1 495 mužů a 325 žen. Nejvíce HIV pozitivních je v Praze, středních Čechách a v Jihomoravském kraji. Celkem 356 lidí chorobou selhání imunity onemocnělo, letos v srpnu přibyly tři nové případy. Jeden člověk na AIDS v srpnu zemřel, celkem si tak nemoc vyžádala v ČR už 182 obětí.

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit.

Vydáno pod