„Plastový atentátník“ obviněn z výtržnictví, šéf Klausovy ochranky končí

Praha/Liberec – Šestadvacetiletého muže, který v pátek v Chrastavě na Liberecku z plastové pistole několikrát vystřelil na prezidenta Václava Klause, obvinili policisté z výtržnictví. Obviněný strávil noc v cele předběžného zadržení. Střelbu kuličkovou pistolí klasifikovali vyšetřovatelé jako přečin, šestadvacetiletý muž tak bude dál vyšetřován na svobodě. Podle trestního zákona mu hrozí až dva roky odnětí svobody. Šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka odstoupil z funkce; cítí osobní odpovědnost za své podřízené, kteří selhali.

Kvůli střelbě na Klause skončil šéf jeho ochranky

Šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka večer odstoupil z funkce. Cítí osobní odpovědnost za své podřízené, kteří selhali při incidentu v Chrastavě na Liberecku. K rozhodnutí dospěl již v pátek poté, co viděl televizní záznam. O svém rozhodnutí neprodleně informoval prezidenta.

Šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka:

„Ačkoliv jsem na místě nebyl a opatřením v Chrastavě jsem osobně nevelel, po zhlédnutí incidentu, nad kterým se mohu nyní už jenom mračit, cítím osobní odpovědnost za jednání mých podřízených, bez ohledu na to, zda mohli nebo nemohli uvedenému incidentu zabránit.“

Podle Sklenky by podobně jako on jistě postupoval každý šéf ochranky v podobné situaci. Chování svých podřízených nechtěl nyní komentovat, protože celá věc se vyšetřuje. „Myslím, že situace pro mé chlapce byla velmi složitá. Znovu opakuji, že vstup chráněné osoby do davu, který není předem kontrolován, je vždy velmi složitou záležitostí,“ poznamenal. Funkci bude podle svého názoru technicky předávat v řádu několika dní. Sklenka nechtěl spekulovat o tom, kdo jej v ředitelském křesle nahradí. Ve funkci šéfa prezidentovy ochranky byl Sklenka deset let, před tím dva roky pracoval jako náměstek téhož útvaru za prezidenta Václava Havla. Před nástupem na Pražský hrad vedl kriminálku v pražské Bartolomějské ulici.

Jiří Sklenka
Zdroj: ČT24

Mladý muž, který v pátek na prezidenta střílel z airsoftové pistole, byl obviněn z výtržnictví, podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela už byl propuštěn na svobodu. Hrozí mu dva roky odnětí svobody. Z této strany incident vyšetřují kriminalisté z libereckého policejního ředitelství.

Inspekce šetří, zda Klausova ochranka porušila strážní službu

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šetří páteční střelbu z plastové pistole na prezidenta Václava Klause jako možné porušení povinností strážní služby. Na pokyn policejního prezidenta Martina Červíčka se ráno sešla pracovní skupina, která se okolnostmi útoku zabývá. GIBS šetří práci ochranky a případně dalších policistů přímo v Chrastavě. Policejní prezidium i inspekce už dnes vyzvaly veřejnost, aby poskytla amatérské videozáznamy incidentu a případné další informace, které by mohly přispět k přesnému objasnění toho, co se přesně stalo.

Policejní prezident Martin Červíček podle své mluvčí postup prezidentovy ochranky vnímá jako profesní selhání. „Od začátku vnímám skutečnosti související s postupem ochranné služby jako profesní selhání. Bezodkladně musí být přijata opatření, aby k takovému selhání už nedošlo,“ vzkázal policejní šéf. Dodal, že incident bude zodpovědně hodnotit až na základě oficiálních závěrů odborného týmu, který vede jeho náměstek Tomáš Kužel a který věc intenzivně prověřuje.

Poslanec Boris Šťastný (ODS): „Pokládám to konání ochranné služby za naprosto diletantské. V tu chvíli nikdo nemohl vědět, jestli ty střely třeba nejsou opatřeny jedem.“

Místopředseda senátu a ČSSD Zdeněk Škromach: „Je to další z řady selhání ministra Kubiceho, který jako ministr nese plnou politickou zodpovědnost za ochranu ústavních činitelů. Měl by okamžitě rezignovat.“

Jan Kubice (nestr.), ministr vnitra: „Já bych se nerad dožil situace, kdy občané uvidí politiky jenom za pěticentimetrovým neprůstřelným sklem. (…) To je situace, kterou prostě ochranná služba všude na světě musí předvídat a musí ji předpokládat, musí předpokládat zkratkovitost jednání případného blázna.“

„Vzhledem k tomu, že provádíme důkladné šetření, neboť máme zájem na tom, aby se věc detailně prověřila, nemohu teď podávat mediální zprávy,“ reagoval na žádost o komentář šéf útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka, který na svou funkci večer rezignoval. V pátek po incidentu své muže hájil. „Je zcela jasné, že i já se mračím, když se dívám na takovéto záběry, na druhou stranu: my jsme bezpečnostní poznatky, že by tam mělo být zvýšené bezpečnostní riziko, neměli. A když zanalyzujete celou tu situaci, tak tam bezpečnostní riziko skutečně nebylo,“ uvedl tehdy.

Událost, při níž byl Václav Klaus lehce zraněn, šéf Útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka příliš komentovat nechtěl. Jeho muži prý ale bezprostředně zjistili, že útočník nemá skutečnou střelnou zbraň, a proto sami své pistole nepoužili. „Je zcela jasné, že i já se mračím, když se dívám na takovéto záběry, na druhou stranu: my jsme bezpečnostní poznatky, že by tam mělo být zvýšené bezpečnostní riziko, neměli. A když zanalyzujete celou tu situaci, tak tam bezpečnostní riziko skutečně nebylo,“ řekl včera v podvečer Sklenka novinářům.

Při otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku vytáhl v bezprostřední blízkosti prezidenta Klause šestadvacetiletý muž umělohmotnou pistoli na airsoft a přibližně šestkrát vystřelil. Z televizních záběrů je patrné, že ochranka v Klausově blízkosti nereagovala. Muž dokázal z prostoru odejít, novinářům řekl, že střílel, protože politici nenaslouchají lidem, a až poté byl zadržen. Klaus na místě zůstal, v podvečer ale vyhledal ošetření v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Šestadvacetiletý dělník, který vytáhl plastovou zbraň na prezidenta, tvrdí, že politici jsou k lidem hluší a slepí. Teď si ho všimli. Na Facebook letos pod komunistická loga napsal: „Kapitalistický nátlak na spodní vrstvu obyvatel se stále stupňuje. Legální utiskování, křivdy a bezpráví se stalo běžnou součástí života. Nelíbí se vám tento život? Pokud se nespojíme, vaše děti se budou mít hůř!“

Policie se dnes obrátila na veřejnost s žádostí o poskytnutí všech záběrů a informací o pátečním útoku na prezidenta. „Žádáme veřejnost, která byla na místě a mohla by poskytnout jakékoliv záběry či informace k této události,“ uvedla mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová. Občané, kteří incident například natočili na videokameru, se podle ní mohou obrátit na linku 158, na kteroukoli policejní služebnu nebo přímo na její telefon: +420603190291.

Ochranná služba i útvar na ochranu prezidenta spadají pod policejní prezidium - jsou to ale samostatné složky. Kolik lidí v nich pracuje, je přísně tajné. V Česku mají na policejní ochranku nárok například ministři silových resortů, jako je vnitro nebo obrana, které jsou důležité pro chod státu, ale také předsedové sněmovny i senátu - a samozřejmě předseda vlády. Premiér Petr Nečas ji ale nevyužívá. Samotný útvar na ochranu prezidenta chrání jen hlavu státu a jeho manželku - v případě mezinárodních návštěv taky další státníky - a mimo jiné má na starosti i jeho sídlo.

Svět nevěřícně kroutí hlavou

Útok na českého prezidenta dostal severočeskou Chrastavu do médií po celém světě, i když redakce se vesměs omezují na stručné agenturní zprávy a střelbu nijak nekomentují. Média svůj vlastní komentář naznačují nanejvýš v titulcích. Na amerických serverech se například často objevuje výraz „bezpečnostní děs“. „Nejhorší bodyguardi ze všech“, nadepsal svou zprávu server HVnews. „Americká tajná služba by nepochybně z toho chlápka udělala preclík. I Kevin Costner by nejspíš zareagoval lépe,“ napsal server s narážkou na romantický thriller Osobní strážce z roku 1992.

„Ochranka byla vystavena silné kritice za to, že dovolila útočníkovi dostat se do Klausovy těsné blízkosti. Je rovněž nejasné, proč bodyguardi nereagovali, když se prezident ocitl před hlavní pistole,“ píše zpravodaj BBC z Prahy. Novozélandský rozhlas dokonce za incidentem hledal bezmála spiknutí. „Klaus utrpěl jen drobné poranění, ale leckdo se ptá, proč bodyguardi vypadali, že nemohou nebo nechtějí reagovat,“ uvedlo rádio. Kubánská agentura Prensa Latina označuje střelbu za vážné pochybení prezidentových strážců. Dodává, že kdyby nešlo o plastovou hračku, Česko mohlo být bez hlavy státu.

Vydáno pod