Kolik bude stát nová plomba? Zubaři a pojišťovny stále nenašli odpověď

Praha - Stomatologové se opět nedohodli s pojišťovnami na tom, kolik jim budou příští rok platit za poskytovanou péči. Rozhřešení jim dá stejně jako loni ministerstvo zdravotnictví v podobě úhradové vyhlášky. Část nespokojených zubařů ale uvažuje o bojkotu pojišťoven. Pacienty by tak možná čekala za každý úkon platba v hotovosti.

Amalgámová plomba se ukázala jako klíčový problém ve vyjednávání stomatologů a pojišťoven o proplácení péče v roce 2013, na němž se nedohodli. Zubaři za ni totiž žádali 360 korun, ale pojišťovny nabízely jen 220 korun. Zubařům už dochází trpělivost. „Formu protestu plánujeme. Nechceme ale, aby se dotkla pacientů,“ zdůraznil viceprezident České stomatologické komory Jan Černý.

Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze je část zubařů dokonce připravená vybírat za ošetření od pacientů hotovost. „Zubní lékaři se budou snažit ve větší míře poskytovat péči nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění,“ dodal Chrz. To by pro pacienty znamenalo platby v řádu tisíců korun. Stomatologům nahrává, že jim letos končí smlouvy se zdravotními pojišťovnami. A část z nich může váhat, jestli pro příští období smlouvu vůbec obnoví.

Pojišťovny se ale hájí. Není podle nich možné, aby platily vše. „Není mnoho důvodů protestovat. Spíš jde o koncepční záležitosti, zda budou plomby vyjmuty ze systému vyhlášky, jestli si je budou pacienti platit sami,“ podotkl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Podle něj byly požadavky zubařů příliš vysoké.

Čeká se na Hegerovu vyhlášku

Česká stomatologická komora řeší, jakou formu protestu zubaři zvolí. Rozhodnout by měla na sněmu v říjnu nebo v listopadu. „Nyní je na ministerstvu zdravotnictví, aby vydalo vyhlášku. My budeme jeho kroky sledovat a do budoucna tvrdě vyjednávat,“ dodal Černý. Právě tato úhradová vyhláška ministra zdravotnictví napoví, jak celý spor zřejmě dopadne. Vydat ji musí do konce roku. Loni ji ministr Leoš Heger zveřejnil na konci listopadu.

Reportáž Terezy Strnadové a Ley Surovcové (zdroj: ČT24)