Sklady jsou plné nepotřebné techniky, armáda je zredukuje

Praha - Pokud by armáda prodala některé sklady s nepotřebnou technikou, ušetřila by ročně desítky milionů korun. Tvrdí to Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. V současnosti stojí v armádních skladech přes 2 500 kusů techniky, její skladování přijde ročně na téměř 150 milionů korun. V jaké míře sklady prodávat a za jakou cenu začne zkoumat speciální komise složená z vojáků a úředníků. Svá doporučení mají předložit ministru obrany na jaře 2013.

60 procent techniky je pro armádu nepotřebných, připravených na kupní smlouvy nebo na bezúplatné převody, řekl pro ČT náčelník vojenského zařízení Kostelec nad Labem, František Hamšík. Kromě Pandurů nebo ženijních Tater má armáda také stále dost techniky z dob Varšavské smlouvy - z celkového množství více než polovinu. V šesti speciálních skladech se o zbraně nebo nákladní auta stará téměř 400 lidí.

Za prodanou techniku v posledních dvou letech včetně tanků nebo bojových vozidel pěchoty dostala armáda 165 milionů korun. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška čítá osobní automobil řádově desítky tisíc korun, vozidlo V3S 30 až 50 tisíc a v případě tanku se suma může pohybovat od 400 do 900 tisíc podle jeho stavu.

Reportáž Karla Rožánka o armádních skladech (zdroj: ČT24)

Zbrojařské firmy mají zájem o nákup některých armádních skladů, vybranou techniku by vojákům navíc dál skladovaly. Vydělat na tom mohou jak zbrojaři, tak armáda. „Soukromé firmy mají ve skladech víc zásob a techniky, než má Armáda ČR. Státní sektor to nikdy nemůže udělat tak efektivně, jako to udělá privátní sektor,“ míní prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, Jiří Hynek. Generální štáb počítá s tím, že s postupným vyřazováním a odprodejem nepotřebného majetku přistoupí k redukci skladových kapacit.