Kvalitní VŠ dostanou podle Nečase více peněz

Praha – Při oficiálním zahájení akademického roku na České zemědělské univerzitě uvedl premiér Petr Nečas (ODS), že se bude při rozdělování peněz školám více přihlížet k jejich kvalitě. Šanci na vzdělání prý musí mít každý, stát ale nebude podporovat ty, kteří na studium nemají schopnosti. „Nikdo jiný stav vysokých škol nezmění než ony samy,“ upozornil Nečas s odkazem na masivní protesty akademiků proti reformám na začátku tohoto roku. Dnešní zahájení bylo oficiální ceremonií, jinak si každá škola určuje začátek výuky sama.

Jako tři hlavní změny zmínil premiér financování, důraz na kvalitu a rozdělení škol podle typu poskytovaného vzdělání. Nyní dostávají univerzity 80 procent peněz podle počtu studentů a 20 procent podle kvalitativních ukazatelů, například podle počtu mezinárodních výměn nebo úspěšnosti absolventů. To se podle Nečase musí změnit ve prospěch kvality. „Bakalář nesmí být podřadný příznak nedostudovaného vysokoškoláka,“ podotkl premiér. Každý ale podle něj nemá schopnosti pokračovat v navazujícím magisterském programu, takové lidi prý stát podporovat nebude.

V souvislosti s tím Nečas zopakoval i nutnost zavedení poplatků za studium, přičemž o sociálně slabé, ale nadané studenty se prý musí stát postarat. Ministr školství Petr Fiala dnes zároveň připomněl, že další peníze by měly školy získávat z užší spolupráce univerzitních výzkumníků a průmyslu. Případné zápisné je ale pro studenty stále nepřijatelné. „Příští vlády zápisné můžou různě navyšovat a fakticky je to zavedení školného,“ obává se předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek.

Změna možná čeká i akademické rady, kam mají nastoupit lidé zvenčí škol. To se ale školám nelíbilo, nyní ministr věří v dohodu. „Věřím, že když budeme diskutovat, nikoli na konci, ale na samém počátku toho procesu, že můžeme dojít alespoň v některých věcech ke společným stanoviskům,“ řekl Fiala ČT. 

Novelu vysokoškolského zákona by měla vláda projednávat do konce roku. Kvalitě vysokoškolského vzdělávání ale neprospívá, že v České republice je 75 vysokých škol, 28 z nich je veřejných nebo státních, ostatní jsou soukromé.

V minulém školním roce studovalo na českých vysokých školách přes 392 tisíc lidí, z toho 339 tisíc na veřejných školách. Statistiky za tento rok ještě nejsou uzavřené, počet nově přijímaných studentů by ale mohl oproti loňsku klesnout. Na školy nastupují populačně slabé ročníky a ministerstvo školství víc přijatých studentů školám nezaplatí.