O víkendu přibylo pět otrav metanolem, pitva potvrdila 27. oběť

Praha – Hygienici provedli o prodlouženém víkendu 1207 kontrol - převážně v restauracích - a našli 20 porušení, hlavně u dokumentace k nabízeným láhvím tvrdého alkoholu. Na brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Za porušení dokumentace uděluje hygienická služba správní pokuty. V nemocnici zůstává k dnešnímu dni deset otrávených metanolem, z toho pět bylo přijato o víkendu. Metanol má také 27. oběť. Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové dnes pitva potvrdila, že 62letý muž nalezený minulý pátek v rodinném domě zemřel na otravu metylalkoholem.

Podle Hegera kontroly hygieniků, potravinářské i obchodní inspekce i testování hasičů ukazují na to, že zatížení sítě jedovatým nebo nelegálním alkoholem klesá. Od vypuknutí aféry bylo zaznamenáno 76 otrav a je potvrzeno 27 úmrtí. Až dosud se krizový štáb scházel denně, kvůli ustupující aféře ale bude mít další schůzku až za týden a měl by se začít zabývat koordinací legislativních návrhů na ochranu obyvatel před nelegálním alkoholem. 

Hygienická služba se teď bude v příštích dnech soustředit zejména na odebírání vzorků z otevřených láhví. Na úterý svolal ministr poradu krajských hygieniků, na níž si upřesní metodiky dalších kontrol. „My budeme klást důraz zejména na to, aby byl dohled nad otevřenými láhvemi, protože tam je podezření, že byly často doplňovány z nelegálních zdrojů,“ uvedl ministr. Podle něj už nadále nebude problém s metanolem a půjde hlavně o to, aby byl alkohol bez zbytků denaturátů.

Podle Hegera se také hygienici zvláště zaměří na likérku Drak z Chvalčova na Kroměřížsku. „V odpadu Likérky Drak, kde se uvažovalo, že dojde ke kontrole skladů, se v odpadu objevilo 30 tisíc litrů etanolu. Hygienická inspekce i další orgány mají úkol zkoumat rezidue v odpadních vodách, zda tam nejsou zbytky denaturovaného lihu,“ uvedl ministr.

Likérka Drak vypustila v Bystřici pod Hostýnem 3 kubíky alkoholu do kanálu v noci ze středy na čtvrtek a hájí se tím, že před obnovením výroby vymývala sudy a její pracovník udělal chybu. Předběžné testy potvrdily ve vodě přítomnost etanolu, ale nikoli metylakoholu. Vysoká kontaminace vody alkoholem (bylo ho přes 11 procent) ovšem může poškodit čistící zařízení zničit, a městský úřad se chystá zahájit správní řízení.

Jedovatý metylalkohol skončil i v povidlech

Tělo muže z Frýdecko-Místecka v rodinném domě nalezli svědci 28. září. Policisté zjistili, že před smrtí pil alkohol a na místě také našli láhve. „V láhvích experti našli metanol. Podezření na otravu pak později potvrdili i soudní znalci po pitvě zesnulého muže,“ uvedla Holčáková. 

Policisté rovněž zjistili, že otrávený alkohol skončil i v povidlech. Třiadvacetiletý muž totiž přinesl do toxikologické laboratoře dvě láhve rumu, které našel doma a zjistil, že nemají kolky. Pro jistotu proto požádal o rozbor alkoholu. Experti následně zjistili, že lihovina je silně toxická, a tuto informaci mladíkovi předali. „Rum byl ale mezitím použit jako přísada do povidel. Informace přišla naštěstí v době, kdy potravina nebyla zkonzumována,“ dodala mluvčí.

Na Karlovarsku se přou o oznamování otrav

Nečekané vášně potom metanolová aféra vzbuzuje v Karlovarském kraji; starostové Chebska a Sokolovska si stěžují na postup úřadů v okamžiku, kdy se v kraji objevil první případ otravy metylalkoholem (26. září). Podle nich selhal krajský úřad, když o případu informoval až druhý den, a nechal se tak předstihnout sdělovacími prostředky. Kritikům vadí to, že radnice v Rovné, odkud otrávený 55letý muž pochází, dosud nedostala žádnou oficiální zprávu.

Karlovarské hejtmanství ale pochybení odmítá. „Odmítám to, že jsme neinformovali, protože jakmile jsme měli potvrzeno z nemocnice v Sokolově, že se jedná opravdu o otravu metylalkoholem, tak jsme vydali prohlášení a informace pro všechna média,“ konstatoval hejtman Josef Novotný. Stejný postoj zastává také soukromá nemocnice v Sokolově, která otrávené přijala.

Smrtící tuzemák
Zdroj: ČT24

Policie na základě nových zjištění apeluje na veřejnost, aby nekonzumovala alkohol ve skleněných litrových láhvích opatřených etiketou „TUZEMÁK“ od výrobce AB Style, s. r. o., Frýdek-Místek, které nemají kolek. Tento obsah může být vysoce toxický. Policie předpokládá výskyt tohoto alkoholu hlavně v oblasti Havířov-město. Kriminalisté ovšem šetří také případné zneužití jména výrobce, protože se dosud neprokázalo, že by likérka uvedená na etiketě skutečně škodlivý alkohol vyráběla či distribuovala.

V souvislosti s plány na likvidaci alkoholu s nejasným původem Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) upozornila také na to, že podnikatelům a právnickým osobám hrozí pokuta až 50 milionů korun, když se lihovin zbaví v rozporu se zákonem o odpadech. Zlikvidován má být veškerý alkohol vyrobený v letošním roce, pro který obchodníci a výrobci do konce listopadu neseženou doklad o původu lihu.

Láhve mají provozovatelé zavézt do spaloven nebezpečných odpadů. Podezřelé alkoholické nápoje z domácností mohou lidé donést do sběrných dvorů obcí. Alkoholické nápoje totiž do sběrných nádob na směsný komunální odpad nepatří, obsah láhví nesmí být vyléván - ať už do kanalizace, nebo do povrchových či podzemních vod, upozorňuje inspekce.