Ochránci dat dostali anticenu, brání zveřejňování videí z jednání obcí

Praha - Hlavní anticena v soutěži o rozhodování úřadů letos zamířila do Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Obdržel ji podle organizátorů za to, že překrouceným výkladem ochrany osobních údajů a nepodloženými požadavky brání zveřejňovat videozáznamy z jednání zastupitelstev. Předseda úřadu Igor Němec označil přístup organizátorů za nepřijatelný. Výsledky desátého ročníku soutěže zveřejnilo sdružení Otevřená společnost. Jednu z anticen dostal i CERMAT, který přes dva roky odmítá poskytnout některé informace k maturitám.

„ÚOOÚ vyvolal masovou vlnu strachu (či alibi), kdy obce přestaly záznamy pořizovat nebo je vymazaly nebo je anonymizují tak přehnaně, že o ničem nevypovídají,“ uvedli organizátoři soutěže. Obvinili úřad, že je zpolitizovaný a že se stal „ochráncem korupční scény a odpůrcem transparentnosti“. Němec v reakci na to uvedl, že pořadatelé soutěže si chtějí „uzurpovat právo rozhodovat“, které zákony se dodržovat nemusí a které by se dodržovat měly. „To je pro mne nepřijatelné,“ uvedl.

Podle hnutí Otevřená společnost se ale udělení anticeny opíralo o „rozsáhlé analýzy“, které se zabývaly i výroční zprávou ÚOOÚ. Řada doporučení, která úřad odeslal zastupitelstvům, bylo neformálního rázu a nelze je přezkoumat, uvedl Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Anticenu veřejnosti získala radnice Brna-jih za cenzuru v radničních novinách

První místo za porušení přístupu k informacím obsadilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) za to, že přes rozhodnutí soudu a ministerstva školství neposkytl smlouvy související s reformou maturitní zkoušky. Žadatel je chtěl už počátkem roku 2010 spolu se studií proveditelnosti využití výsledku maturitní zkoušky a textů ke školení. Organizátoři přístup centra označili za „extrémní příklad zlovolnosti a drzého pohrdání zákonem i nadřízeným orgánem“.

„Je nutné a pro centrum ze zákona povinné, chránit informace mající přímý či nepřímý dopad na objektivitu a srovnatelnost zkoušky. A nejde přitom jen o vlastní texty zadání či klíče řešení, ale také, a ne v neposlední řadě, o technologie, organizační principy a osoby, které jsou součástí celého komplexu přípravy a realizace zkoušek,“ upozornil šéf CERMATu Jiří Zíka. Podle něj organizace pracuje ve zvláštním bezpečnostním režimu. 90 procent žádostí o informace prý navíc pochází od firem, které tak chtějí získat podnikatelskou výhodu.

Rozhovor s Oldřichem Kužílkem (zdroj: ČT24)

Anticena za potírání svobody projevu poputuje od hodnotící poroty i do Vestce u Prahy za cenzuru radničního periodika. Radnice do Vesteckých listů odmítla podle organizátorů zařadit články jednoho ze zastupitelů, například o pokutě obci za nepovolenou stavbu lávky přes rybník. Rada obce změnila pravidla pro vydávání periodika, ve kterých se prý již neumožňují příspěvky občanů. Anticenu, o níž hlasováním na webu sdružení rozhodla veřejnost, získala radnice městské části Brno-jih za cenzuru v radničních novinách.