Případ opožděných armádních lékárniček se vrací k první instanci

Kroměříž – Kauza nákupu lékárniček pro armádu se vrací ke kroměřížskému okresnímu soudu; rozhodl o tom krajský soud ve Zlíně. Řízení se týká opožděné dodávky na autolékárničky a defibrilátory, jehož prostřednictvím měl bývalý velitel Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiří Plášek ošidit stát o 360 tisíc.

Ministerstvo obrany vypsalo zakázku za 15 milionů Kč. Její součástí byly i lékárničky, jimiž měla být auta vybavena podle nových předpisů platných od 1. ledna 2011. Materiál měl do 30. listopadu 2010 převzít na bystřické základně její velitel. Z více než sta položek bylo dodáno vše až na lékárničky a defibrilátory. Nedodané zboží za 9,8 milionu Kč však tvořilo dvě třetiny hodnoty zakázky.

Celkem 5 500 lékárniček do osobních aut, 3 000 lékárniček do nákladních vozů a 30 defibrilátorů firma nepřivezla najednou, ale postupně. Poslední dodala loni 17. ledna, 48 dnů po termínu.

Ušlá částka 326 tisíc a jedné koruny měla státu připadnout jako smluvní pokuta z prodlení; Plášek totiž měl objednávku přijmout a potvrdit, dodal ji ale s odkladem. Okresní soud ho za to odsoudil k roku vězení s dvouletým podmíněným odkladem, Plášek se ale proti rozsudku odvolal. Krajský soud mu vyhověl, rozsudek zrušil a přikázal věc projednat znovu.

Soud musí přezkoumat smluvní pokutu

Podle kroměřížské soudkyně Hany Machalové se soud bude muset znovu zabývat okolnostmi porušení povinností obžalovaným. Také bude muset zkoumat, za jakých podmínek mohla být uplatněna smluvní pokuta a zda tento proces jednání obžalovaného nějak narušilo. „Vyslechneme znovu obžalovaného a některé svědky,“ řekla Machalová. Hlavní líčení je nařízeno na 18. října.

Plášek u soudu již dříve připustil porušení armádních předpisů, trestný čin prý ale nespáchal. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí šest měsíců až tři roky vězení, peněžitý trest i zákaz činnosti. Plášek tvrdil, že kdyby upozornil na nedostatky, zakázka by byla zrušena, do konce roku by se již nestihlo vypsat nové výběrové řízení a armáda by o vybavení přišla.