Přísnější trest pro řidiče, který na přechodu zabil dva chlapce

Hradec Králové – Okresní soud v Hradci Králové zpřísnil trest za loňskou dopravní nehodu, při které Jaroslav Novák na přechodu pro chodce usmrtil dva mladé chlapce. Nově soud poslal Nováka na osm let do vězení, předchozí šestiletý trest totiž zrušil krajský soud. Jednačtyřicetiletý muž už dříve u soudu vypověděl, že dostal epileptický záchvat. Podle znalců se však o žádný záchvat nejednalo. Dnešní verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůty na odvolání.

„Oproti původnímu verdiktu došlo k uložení trestu za dva trestné činy, usmrcení z nedbalosti a těžkou újmu na zdraví z nedbalosti,“ uvedl po vynesení rozsudku předseda senátu David Schmuck. Soud dnes vyslechl znalce, který potvrdil, že prarodiče dětí, kteří také při nehodě utrpěli zranění, trpí posttraumatickou stresovou poruchou, a proto soud zpřísnil právní kvalifikaci celého neštěstí. Zraněný byl také spolujezdec v autě, které Novák řídil.   

Soud dnes Novákovi stejně jako při svém prvním rozsudku zakázal na deset let řízení motorových vozidel a uložil mu ambulantní psychiatrické léčení. S ohledem na vyplacení odškodnění od pojišťovny odkázal pozůstalé s náhradou nemajetkové újmy na občanskoprávní řízení. 

Novák, který podle soudu řídil auto přesto, že ho lékař už v roce 2010 informoval, že kvůli epileptickým záchvatům ztratil způsobilost k řízení, se dnes u soudu opakovaně omluvil. „Je mi to líto. Přál bych si, aby to všechno už bylo ukončeno. Chci mít klid a myslím, že pozůstalí už také,“ uvedl u soudu Novák.

Novák podle obžaloby po vyzvednutí kamaráda z baru v klidné části města prudce zacouval přes křižovatku, kde na přechodu pro chodce srazil chlapce, kteří přes něj přecházeli se svými prarodiči. Následně obě děti ještě přejel, ve smyku obkroužil křižovatku a narazil do zdi domu. 

Oba chlapci i přes lékaři poskytnutou pomoc na následky těžkých zranění zemřeli, jejich prarodiče utrpěli lehká zranění. Novák v květnu u soudu řekl, že si z nehody nic nepamatuje. Tvrdil, že před nehodou cítil blížící se epileptický záchvat. Podle znalců se ale záchvat neprokázal a nezjistila se ani technická závada na autě.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)