Už žádná Chrastava. Ochrana prezidenta bude přísnější

Praha - Tři dny po střelbě na prezidenta Václava Klause je připraven policejní plán na přísnější ochranu ústavních činitelů. Bodyguardi začnou mimo jiné víc trénovat situace podobné té z Chrastavy, kdy se politik nachází uprostřed davu, ale změní se i taktika a vnitřní předpisy. Osobní strážci zatím zůstávají ve službě. Podle policie prezident výměnu strážců nepožaduje. Jeden ze členů ochranky ovšem bude přeřazen na jiný způsob práce. Stále se čeká, jak selhání posoudí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vyšetřování bude patrně trvat minimálně několik měsíců.

Změn bude hodně

O bezpečnosti hlavy státu se jednalo přímo na Pražském hradě. Policejní prezident Martin Červíček chtěl mít jasno o tom, jak přesně zásah ochranky prezidenta vypadal. Speciální skupina mu už předala podrobnou zprávu. „Pochybnosti byly zjištěny v celkové reakci policistů na vzniklou situaci, proto byla přijata následující opatření – změnili jsme částečně taktiku, budeme měnit výcvik a změníme některé vnitřní předpisy, které upravují konkrétní činnost ochranky. Tato opatření už jsou realizována,“ poznamenal Červíček. Náměstek policejního prezidenta má zpracovat novou koncepci ochranné služby. „V ní zvážíme i ostatní systémové změny,“ dodal Červíček.

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta republiky:

„U nás je na pořadu dne ten samotný akt neslýchané hrubosti útoku na hlavu státu, vyhrožování smrtí, protože jinak zacházení se zbraní, i kdyby byla namalovaná na papíře, není možné hodnotit. To je něco, s čím jsme se tu dosud nesetkali. Není možné z toho dělat 'téma na nějaké vtípky'. Tento projev může být inspirací pro nejrůznější magory. Dnes je možné kopnout si do jakékoliv autority, a toto jsou důsledky.“

Jiří Sklenka, exšéf ochranky prezidenta, již rezignoval. „Jeden ze členů ochranky bude přeřazen. Měl zasáhnout bezprostředně po útoku dotyčného,“ řekl Tomáš Kužel, náměstek policejního prezidenta pro vnější službu v pořadu Interview ČT24. Zasáhnout má podle něj kdokoliv, kdo pachatele vidí. „Někteří ale stáli za lidmi a neviděli,“ podotkl Kužel. Nikdo nebyl zatím potrestán. „Myslím si, že se na ně prezident může spolehnout. Vycvičeni jsou dobře, pochybení bylo v taktice,“ prohlásil náměstek. Kužel zatím s šéfem ochranky nehovořil.

Tomáš Kužel, náměstek policejního prezidenta pro vnější službu:

„Vnímám jako problém, že ochranka nezasáhla. Velmi přísně zkoumáme, jaké akce prezidenta čekají, a přijmeme preventivní opatření, aby se nedostal do blízkosti neprověřených osob. V nejbližších dnech podobný incident nehrozí.“

Přístup ochranky byl příliš „formální“

„Osobně se domnívám, že ten problém byl koncepční – to znamená, že celý systém ochrany byl nastaven spíše laxně,“ míní národní ředitel Mezinárodní asociace osobních strážců Vít Kraus. Ochranka si podle něj jednoduše myslela, že v Česku se nic podobného stát nemůže. „Jednalo se o útok na chráněnou osobu, který v podstatě byl úspěšný,“ podotkl Kraus.

Podle něj ochrana významných osob je v tuzemsku prováděna obecně formálně. „Do dnešní doby se nic nestalo, nikdo to nemusel řešit. Myslím si, že po tomto incidentu se tento přístup velmi radikálně změní,“ konstatoval ředitel. Chyby přitom nejsou jen v práci členů ochranky, nýbrž se jedná o celý koncept. Příprava celé akce v Chrastavě selhala - je třeba si nejprve předem připravit zátarasy a dav si „zformovat“. „Druhá chyba byla v rozestavení osobních strážců, byla tam evidentně díra. Další věcí pak byla nedostatečná reakce ochranky,“ poznamenal Kraus.

Pavel Vondrouš
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK/AP

Povinnosti ochranky prezidenta republiky:

- každé akci hlavy státu na veřejnosti musí předcházet několik zásadních bezpečnostních opatření

- ochranná služba by měla nejprve zmapovat terén, kde se bude prezident pohybovat

- klíčová je kontrola únikových cest a také zajištění nejbližší nemocnice

- před samotnou událostí by si ochránci měli celou akci nacvičit přímo na místě, a to včetně krytí střežené osoby vlastním tělem a její odvedení do bezpečí

- přesná pravidla má také rozmístění jednotlivých členů ochranky při akci

- štít (jinak řečeno vajíčko) kolem hlídané osoby tvoří čtyři nejlepší bodyguardi

- ti by měli vykrýt všechny strany a v případě útoku vytvořit hradbu, právě to se ale v Chrastavě nestalo

- dalších minimálně šest členů pak jistí prezidenta zpovzdálí

Pavel Vondrouš
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK/AP

Prezident dál úřaduje a měnit ochranku prý nechce

Na střelbu z plastové pistole dnes reagoval i Václav Klaus, podle jehož názoru je situace ve společnosti mimořádně špatná. I proto se se podle něj z plastové zbraně střílí na hlavu státu. „To nebyl 'politováníhodný incident', jak nešťastně řekl pan premiér Petr Nečas. To byl spíše prvně za 100 let našeho moderního státu atentát na prezidenta republiky. Nad tím není možné mávnout rukou,“ prohlásil Klaus. Prezident mezitím dál úřaduje - přijímá velvyslance, podepisuje zákony.

Václav Klaus
Zdroj: Richard Gardner/Isifa/Rex Features

Petr Nečas, premiér, předseda ODS:

„Je nepřijatelné, i pokud se projevuje společenské napětí, tak se projevovat tímto způsobem. A to ještě ve vztahu k hlavě státu.“

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová nyní hledá cesty, jak údajně rozjitřenou společnost spojit. Ostré politické kampaně podle ní nepomohou. „Každý když si řekne, jestli může dělat něco víc, než dělá, tak to k tomu povede, k tomu lepšímu stavu,“ podotkla. Podle předsedy ČSSD ale není tento incident kampan opozice ani novinářů. „Je to prostě sociální realita. Důsledek vládních reforem,“ konstatoval Bohuslav Sobotka.

Pavel Vondrouš se k činu hned přiznal, soud by tak mohl začít už za pár týdnů. Za výtržnictví mu přitom hrozí až dva roky vězení.

Incident se stal v pátek 28. září po slavnostním otevření nového mostu v Chrastavě na Liberecku, když krátce před 15:00 prezident procházel obklopen davem lidí. Mezi nimi byl i Vondrouš oblečený v maskáčích a z bezprostřední blízkosti na něj několikrát vypálil. Z místa pak odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla, a dokonce poskytl rozhovor novinářům. Teprve pak byl zatčen.