Řidič Smetana inspiroval Česko, billboardy politiků zaplavují tykadla

Praha – Na billboardech kandidátů do Senátu i krajských zastupitelstev se množí tykadla. Objevily se na plakátech už v pěti krajích. Tykadla jsou podobná těm, která před dvěma lety maloval na plakáty v Olomouci řidič MHD Roman Smetana. Politici jsou ke kresbám tentokrát smířlivější. A někteří si je na plakáty dokonce dali sami.

Nejvíc tykadel je symbolicky v Olomouci, kde se jim nevyhnul téměř žádný předvolební plakát. "Tady je to každý týden postříkaný sprejem a je tam napsaný Svobodu pro Smetanu,„ řekl ČT vylepovač plakátů Lubomír Balouch. Odborník na marketing Jan Patera ale aktivity vnímá spíš jako akci solidarity: “Zatím jsem nenašel, že by byla ta skupina nějak organizovaná."

Smetana: Nápisy mi nevadí, naopak, je mi to sympatické

Tykadla už se objevily i v Pardubickém kraji, konkrétně na autobusovém nádraží v Chrudimi. Upravený billboard stojí i na cestě z Českých Budějovic do Krumlova. Nejméně dvacet pomalovaných plakátů je i v Brně, některé také v Praze. Policie zatím vše šetří jako přečin poškozování cizí věci.

Smetana pomaloval před posledními volbami do sněmovny asi tři desítky plakátů po celé Olomouci, za vyhýbaní se trestu nakonec skončil ve vězení. S novými tykadly ale podle svých slov nemá nic společného. „Nápisy mi nevadí, naopak, vyjádření podpory touto formou je mi sympatické,“ napsal České televizi.

Politici před dvěma lety Smetanu za tykadla ostře kritizovali, teď jsou ale smířlivější. Tykadla si dokonce někteří kandidáti malují sami. Chtějí tak prý Smetanu podpořit. „Žádné odškodné vymáhat nebudeme, to je absurdní,“ uvedl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS). Podobně reagoval i předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka: „V žádném případě nebudeme podávat kvůli tykadlům trestní oznámení.“ Podle místopředsedy KDU-ČSL Pavla Svobody jsou lidé naštvaní na současnou situaci v politice: „My to bereme jako nutnou daň.“

Politici dostali na billboardech tykadla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod