Haas: Atmosféra v české společnosti houstne, diskusi nahradily urážky

Praha - Česká společnost je čím dál víc polarizovaná a místo diskuse se lidé spíše účastní osobních útoků. Navíc pro ně politici nepředstavují autority a nemají ani úctu k institucím. Pár dnů po útoku na prezidenta Václava Klause to řekl v Hyde Parku exporadce politiků Tomáš Haas, který se k incidentu vyjádřil i prostřednictvím blogu. Za špatnou situaci mohou podle něj politici, kteří necítí nutnost zpětné vazby s voliči a dělají přespříliš kompromisů, ale i média, jež „zkreslují realitu“. Sama veřejnost přitom pouze nadává, místo aby se lidé začali osobně angažovat v politice, kde se už dlouhá léta velká část z politiků neobměňuje.

Podle Václava Klause byla střelba atentátem. „Atentát to byl jen do chvíle, kdy prezident prošel zdravotní prohlídkou. Dělat se to musí, protože nikdo nemůže vědět, zda zbraň nebyla otrávena,“ prohlásil Haas. „Teď už ve stavu atentátu rozhodně nejsme, zůstává ale nepříjemná realita,“ dodal exporadce, který souhlasí s prezidentem v tom, že v české společnosti je špatná situace. „Společnost je polarizovaná a ty dvě poloviny spolu ztrácejí kontakt –  soupeří tu establishment a opozice nebo alternativní skupiny,“ řekl Haas. Vzájemná komunikace ve veřejnosti tak přestává existovat. 

Diskuse? Samé urážky a osobní útoky, tvrdí Haas

„Dnes se už nedá diskutovat. Dnes se jedná o osobní útoky. Ani pod mými články nediskutuji, nejde to. Devadesát procent příspěvků jsou osobní útoky, jen sem tam se s někým dá mluvit.“

Na vývoji situace ve společnosti se podle Haase podílelo (a tedy nese vinu) několik skupin, mezi něž patří mimo jiné politici, média, alternativní skupiny i veřejnost sama. „Lidé si někoho zvolí a v tu chvíli se z něj stává nepřítel,“ poznamenal Haas. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Politici necítí nutnost zpětné vazby

Politici mají podle Haase často pocit, že dostali léno, které mají nadosmrti. V parlamentu navíc sedí dlouhá léta pořád stejní lidé. „Je to nepřirozená věc,“ podotkl exporadce. Poměrný volební systém navíc vede k tomu, že cílem politiky je dělat kompromisy. „Hledání partnera a sliby jemu jsou důležitější než sliby voličům. Koaliční dohoda je pak odvarem programů stran. Potom se dělá programové prohlášení vlády. Nehledáme nejlepší řešení, nýbrž průchozí řešení,“ konstatoval politický konzultant. 

Prioritou by měl být podle něj program, který zvolili lidé. „Daleko lepší je systém většinový,“ dodal Haas. Vazba mezi voliči a politiky je podle něj v takovém systému pevnější. „Politika je v Česku cosi, co si politikové dohodnou v zákulisí,“ konstatoval.

Média zase pomáhají nahrazovat realitu virtualitou. „Média třeba o korupci píší nereálně. Čtenáři pak dostávají dojem, že žijeme v nejzkorumpovanější zemi na světě. To, co u nás máme, ale není žádná bída,“ prohlásil Haas. 

Václav Klaus během projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku
Zdroj: EPA/JUSTIN LANE/ISIFA

V Česku chybí úcta k institucím

Nyní je podle politického konzultanta nutné zamyslet se nad situací, podívat se na ni reálně a začít se aktivně účastnit politiky. Spousta lidí totiž pouze nadává, stěžuje si, ale do politiky nejdou. „Moje odpověď je proto osobní angažovanost,“ konstatoval Haas. 

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl také tvrdí, že v Česku není úcta k autoritám. „Politici už nejsou dávno autoritami, prezident je možná tak poslední, měli bychom mít úctu k institucím, jako je parlament nebo prezident, ale i k demokracii,“ míní Haas. Za tím vším podle něj stojí století zvratů, které si Češi prožili. „Vztah k institucím se tím ruší, nebyl čas na vybudování politické kultury,“ poznamenal Haas. 

Ladislav Jakl
Zdroj: ČT24

Jakla překvapila reakce některých médií na útok na Klause

„Jako kdyby šlo o nějakou zkoušku ochranky, jde přitom o bezpříkladný útok na hlavu státu ve formě výhrůžky, demonstrace násilí, symboliky zabití. To je vážný jev. Dostalo se mu ohromné publicity, může to inspirovat další šílence,“ prohlásil prezidentův tajemník. „Vinu dávám médiím i atmosféře, kterou vytvářejí někteří politici, mají potlesk ne za to, že někoho reprezentují, ale za to, že dokáží někoho hrubě napadnout,“ dodal Jakl. 

Podle socioložky Jiřiny Šiklové ale za situaci média nemohou, protože jen reflektují situaci. „Na jeho místě (prezidenta Klause) bych si rozmyslela společnost moc kritizovat, protože by pak za to nesl nějakou odpovědnost,“ prohlásila Šiklová v souvislosti s tím, jak dlouho se prezident na politické scéně pohybuje.

Tomáš Haas, politický konzultant:

„Lidé mohou milovat nebo nenávidět prezidenta, ale pokud je na něj atentát, tak se národ semkne. Tady ale přišel posměch. I od intelektuálů.“

Exporadce Haas se v Hyde Parku pustil i do opozice. Ta podle Haase podlehla iluzi, že povinností opozice je jít vládě po krku. „Její povinností ale je připravovat alternativu k vládním návrhům,“ podotkl Haas. „Myslí si, že to je jejich povinnost už od dob Miloše Zemana,“ dodal.