Do tendru na ředitele pražského dopravního podniku jde 51 jmen

Praha - Do výběrového řízení na post generálního ředitele pražského dopravního podniku se přihlásilo 51 zájemců. Konkrétní jména ale podnik nezveřejnil. Předchozí ředitel Vladimír Lich byl odvolán krátce poté, co inicioval podání trestních oznámení kvůli údajně nevýhodným kontraktům dopravního podniku. Řízením největší městské firmy je pověřena bývalá ekonomická šéfka Magdalena Češková.

Dozorčí rada Lichovo odvolání zdůvodňovala manažerskými pochybeními ohledně vypisování veřejných zakázek. Bývalý generální ředitel, který byl do čela podniku jmenován na začátku roku bez výběrového řízení, ale výtky odmítl. Kvůli jeho odvolání vzniklo napětí i v koalici na magistrátu mezi ODS a TOP 09, na stranu Liche se otevřeně postavil primátor Svoboda, nicméně politici v dozorčí radě stejně prosadili Lichovo odvolání.   

Teď se na ředitele dopravního podniku poprvé koná výběrové řízení. Kandidáti na tento post musí mít kromě vysokoškolského diplomu a znalostí světových jazyků mimo jiné také pětileté zkušenosti ve vrcholovém managementu velké společnosti. Dalšími požadavky jsou výborné manažerské a vyjednávací schopnosti a strategické a analytické myšlení.