Člověk v tísni staví v Africe už 14. školu a pořádá další sbírku

Praha/Debre Sina - Člověk v tísni a Junák už podeváté vybírají peníze do sbírky "Postavme školu v Africe". Člověk v tísni zároveň díky předchozím sbírkám otevřel už třináctou školu. V etiopském městě Debre Sina tak zahájili tamní žáci školní rok v nové budově s pěti třídami a kabinetem. Stavba trvala rok a stála necelý milion a půl. Učit se v ní bude 300 dětí.

Dva tisíce skautek a skautů nyní sbírají prostředky na další školu ve třiceti českých městech. Na podporu sbírky připravili i řadu akcí. V Praze se například v prvním říjnovém týdnu bude na ulicích vařit etiopská káva, v Plzni budou moct lidé kromě návštěvy koncertů postavit symbolickou střechu africké školy, v Brně se chystá výstava fotografií, ve Švihově se bude běhat pro Afriku.

Od 1. do 7. října mohou lidé přispět do kasiček skautů a skautek. Během roku mohou zájemci podpořit stavbu školy příspěvkem na sbírkové konto 222 444 555 / 0300 či posláním DMS AFRIKA na číslo 87 777 (Cena DMS je 30 Kč).

Čtrnáctá škola už se začala stavět v etiopském Mesinchu. „Vesnice s 6 239 obyvateli má pouze jednu vládní školu a jednu, kterou si komunita postavila sama. Do školy chodí 604 dětí, ale to zdaleka nestačí. Ve vesnici je dalších 232 dětí ve školním věku, které studovat nemohou, protože už se do školy nevejdou,“ uvedla organizace na svých webových stránkách.

Díky sbírce Postavme školu v Africe postavil Člověk v tísni v Etiopii od roku 2005 již 13 nových škol pro více než 3 000 dětí. V jedné z nejchudších zemí světa nechodí do školy téměř každé druhé dítě a vládne zde 60% negramotnost. Nízká úroveň vzdělání chudobu jen dále prohlubuje. Situace se postupně zlepšuje, africké školáky ale stále trápí přeplněné třídy, kde je někdy i 100 žáků najednou. Děti také odrazuje daleká cesta do školy nebo nezajímavé vyučování. Často také musí místo školy pomáhat rodičům.

Vydáno pod