Smetana se chce nechat „dopadnout“ před volbami, zvažuje ústavní stížnost

Olomouc – Bývalý olomoucký řidič MHD Roman Smetana odsouzený za pokreslení předvolebních plakátů zvažuje, že podá kvůli svému případu stížnost k Ústavnímu soudu. Smetana má za mříže znovu nastoupit do pondělí 8. října. Podle svých slov tak do tohoto data neučiní, ještě v předvolební době se prý ale hodlá nechat „dopadnout“ - volby do krajských zastupitelstev a Senátu se konají 12. a 13. října.

Ohledně ústavní stížnosti se prý obrátil na bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS), byla to přitom Langerova manželka, která Smetanu poslala za mříže. „Zvažuji možnost podání stížnosti k Ústavnímu soudu v mé věci. U Ústavního soudu bych musel mít právní zastoupení, jeden právník mi již bezplatně své služby nabídl, já bych ale velice rád dal přednost Ivanu Langerovi, načež jsem mu zaslal SMS, na kterou mi, bohužel, zatím neodpověděl,“ uvedl Smetana.

Langer ale bývalého řidiče MHD zastupovat nehodlá: „Pan Smetana a jeho příznivci mi již poslali řadu SMS a vnímám je jako pokračování malé úcty k právu a zejména k soukromí. Vyrozuměl jsem z nich, že nejsou míněny vážně, neboť obsahují často velmi urážlivé formulace,“ řekl ČTK bývalý ministr. 

Kvůli pokresleným plakátům musí Smetana nejpozději 8. října nastoupit znovu za mříže. V jeho prospěch sice podal ministr spravedlnosti stížnost, tu ale později Nejvyšší soud zamítl. Stejně tak neuspěli ani jeho příznivci, kteří podali kvůli jeho případu prezidentovi žádost o milost. Smetana si tak musí ve věznici odpykat ještě zbývajících 67 dní. 

Smetana prý ale za mříže dobrovolně nenastoupí: „Nyní zvažuji, kdy a jak se nechám dopadnout, nejlépe ještě v době předvolební, snad by tím došlo k připomenutí, která že to strana po svém dvacetiletém řádění nestoudně požadovala po znechuceném občanovi úhradu údajné škody,“ podotkl odsouzený řidič. 

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Kromě nápisů politikům přikresloval také tykadla. Smetana zaplatil pokutu 15 tisíc korun, odmítl však vykonat veřejně prospěšné práce, a proto ho soudkyně poslala do vězení. Smetana ale odmítl za mříže nastoupit, nakonec se policii vydal zhruba po měsíci při demonstraci odborů v Praze.