Drábek odvolal náměstka Šišku, nahradil ho šéfem svého kabinetu

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal dnes svého prvního náměstka Vladimíra Šišku a výkonem jeho funkce pověřil šéfa svého kabinetu Zdeňka Kadlece. Reagoval tak na včerejší dění na ministerstvu, kdy Šišku a šéfa odboru informatiky Milana Hojera zatkla protikorupční policie. Viní je z uplácení. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že Šiškovy projekty v resortu, kolem nichž panují pochybnosti, by měly být prověřeny.

„Pan ministr podepsal dnes odvolání prvního náměstka, jeho zastupováním pověřil ředitele kabinetu ministra,“ uvedla mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Drábek tak splnil krok, který avizoval už v poledne.

Podle premiéra je Šiškovo odvolání z funkce jediný možný krok. „Následovat by mělo prověření a vyvrácení pochybností kolem některých projektů realizovaných náměstkem Šiškou v resortu. Slova pana ministra Drábka o vyvození osobní odpovědnosti v případě potvrzení vznesených obvinění jsou logická, jediná možná a beru je vážně,“ uvedl Nečas.

Na tiskové konferenci ministr také řekl, že odvolání „bude platné“ po dobu vyšetřování. Je přesvědčen o tom, že se obvinění ukáže jako neopodstatněné. Nedokáže si prý představit, jak by jeho první náměstek mohl podplácet a proč. Sám ministr je prý připraven rezignovat, pokud by se prokázala Šiškova vina. S tím souhlasí oficiálně jak jeho mateřská strana, tak předseda vlády Petr Nečas. 

Část straníků z TOP 09 ovšem zároveň připouští, že partaj současná aféra poškozuje. „Vrhá velmi špatný stín na celou stranu TOP 09,“ konstatoval ministr zdravotnictví Leoš Heger. K okamžitému odchodu potom vyzval ministra šéf olomoucké TOP 09. „Pokud bych se já octl v takovéto situaci, tak bych se vážně zabýval myšlenkou na odstoupení z funkce,“ řekl Tomáš Chalánek.

Jaromír Drábek (TOP 09):

„Pokud by byla jednoznačně prokázána jeho vina, jsem v takovou chvíli připraven opustit post ministra práce a sociálních věcí.“

Vladimír Šiška řídil odbory personální, mezinárodní spolupráce a Evropské unie, informatiky, právní podpory a správy majetku, ale i centrálních nákupů. Šéf kabinetu se stará o chod ministrovy kanceláře, parlamentní a vládní agendu, poradce, bezpečnost a krizové řízení či ochranu budov. Pod sebou má také tiskové oddělení.

Zdeněk Kadlec je podle mluvčí Plívové na ministerstvu od počátku Drábkova vedení resortu. V úřadu působil ale zřejmě už za Drábkových předchůdců. Byl šéfem kabinetu někdejšího ministra práce Vladimíra Špidly (ČSSD), který resort vedl v letech 1998 až 2002. Pracoval i pod ministrem Stanislavem Volákem (ODS, pak US), který stál v čele ministerstva od roku 1997 do roku 1998.

Protikorupční policie pro zatčené žádá vazbu

Protikorupční policie žádá o to, aby soud poslal Šišku a Hojera do vazby, a dnes zaslala státnímu zástupci podnět, aby soudu vazbu navrhl. Informoval o tom mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Státní zástupce Petr Boš podnět již obdržel, zda návrh podá, se rozhodne nejpozději zítra ráno.

Podle Ibeheje souvisí stíhání se způsobem vyhlášení veřejné zakázky, podrobnosti k případu zveřejnit nechtěl. Státní zástupce dnes sice od policie dostal usnesení o zahájení trestního stíhání, ale žádné bližší informace také neposkytl.

Deník E15 informoval, že by zadržení mohlo souviset se spory s firmou OKsystem, která donedávna pro resort zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti. Od letoška má ministerstvo jiné dodavatele. Ředitel společnosti Martin Procházka k případu nechtěl nic sdělovat.