Soud poslal Šišku do vazby, policie nejspíš uplácení nahrála

Praha - Soud poslal do vazby náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku, naopak ředitel odboru informatiky Milan Hojer zůstává na svobodě. Policie oba muže zadržela v pondělí ráno kvůli podezření na korupci v souvislosti s ministerskými zakázkami. Podle Mladé fronty DNES (MfD) policisté náměstka Šišku měsíce sledovali a uplácení nejspíš nahráli. Žalobce navrhoval vazbu kvůli obavě, že by mohli muži ovlivňovat svědky. Šiška proti umístění do vazby podal stížnost.

V pondělí ráno odvedla policie dva vysoko postavené úředníky ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku a Milana Hojera přímo z jejich kanceláří. „Byli obviněni z podplácení, které se týká jedné veřejné zakázky,“ sdělil v pondělí mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policisté protikorupčního oddělení si podle důvěryhodného zdroje MF Dnes uplácení nahráli. Podobně jako v případě Davida Ratha sledovali podezřelé několik měsíců.

Podle soudu byl náměstek Šiška hlavním strůjcem uplácení, on prý celý systém vymyslel a mohl by ovlivňovat svědky: „Soudce dospěl k závěru, že taková obava existuje, ale pouze u pana Šišky, který z důkazů, jež měl soudce k dispozici, se jeví jako ta hlavní osoba, která organizovala a která měla faktickou moc něco ovlivňovat,“ uvedla mluvčí soudu Monika Křikavová. Naopak Hojer byl podle soudu spíše Šiškovou prodlouženou rukou. Také státní zástupce vinu spíše připisuje Šiškovi.

Hojer po dnešním jednání krátce hovořil s novináři – prý si vůbec není vědom, že by spáchal nějaký trestný čin. Na ministerstvu prý měl na starosti jen hotové projekty, nikoli jejich přípravu a neměl tedy vliv na zadávání veřejných zakázek. Je prý také přesvědčen o nevině svého nadřízeného. Hojer nicméně potvrdil, že se ho policisté ptali na jednání se společností OKsystem.

Milan Hojer
Zdroj: ČT24

Šiška měl zadávat práci spřízněným firmám bez výběrového řízení

Šiška podle MfD začal reformovat počítačové systémy na vyplácení sociálních dávek a přitom „odstavil“ firmu OKsystem, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení, pouze dodatky ke smlouvě, prý zadal práci jiným spřízněným firmám. Deník píše, že společnost OKsystem si to nenechala líbit a podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Šiška a Hojer poté nabídli firmě OKsystem přidělení veřejné zakázky za nejméně 100 milionů korun. Požadovali za to, aby firma stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Dál se podle MfD scénář odvíjel asi tak, že jednání Šišky a Hojera se zástupci firmy si policisté nahráli. „Vladimír Šiška tu slibuje, že pokud firma stáhne svou stížnost, zůstanou jí některé zakázky a další dostane. Přesnější údaje zatím policisté tají,“ uvádí list.

Opozice chce parlamentní vyšetřovací komisi

Kvůli kauze na ministerstvu se kýve židle i pod samotným ministrem Jaromírem Drábkem. Slíbil, že pokud se vina náměstka Šišky potvrdí, rezignuje. V tom ho podporuje většina spolustraníků. „Já si myslím, že to je dostatečné prohlášení člověka, který to myslí dobře se svou politickou kariérou a stranou,“ řekl poslanec Jiří Besser (TOP 09).

Opozice to ale vidí jinak. Chce zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která by prověřila  všechny zakázky, které měli dva obvinění úředníci pod kontrolou. „Jejím cílem by mělo být to, aby se objasnilo, proč je náměstek ministra zatčen a odveden,“ potvrdil poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. Hlavní koaliční partner ODS o rezignaci otevřeně ještě nemluví, uvnitř strany ale Drábkův případ vyvolal ostré debaty.