Jak se žije s Václavem Havlem bez Václava Havla

Praha – Lidé si připomínají zesnulého dramatika, prezidenta a vyznavače svrchovanosti hodnot, jakými jsou pravda a láska. Kdyby žil, oslavil by své 76. narozeniny. Jeho úmrtí v prosinci 2011 označili mimo jiné hlasující fanoušci hudební ankety Žebřík za „průser roku“. Na počest představitele polistopadové politické scény s humanismem v erbu už od chvíle jeho skonu pojmenovali školu, park i ulice. Nyní jeho jméno zastřeší letištní uzel v Praze-Ruzyni. Řeč je o Václavu Havlovi. Právě dnes dojde ke slavnostnímu přejmenování, ceremoniál začne ve 12 hodin, ČT24 ho odvysílá ŽIVĚ.

Havel, významem mnohdy přirovnávaný k T. G. Masarykovi, zemřel loni 18. prosince. Stejně jako v případě československého prezidenta přijali zákonodárci zákon o zásluhách prezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii.

Od chvíle Havlova skonu se řada míst přihlásila k jeho jménu. V centru Litoměřic přejmenovali park U Hvězdárny na park Václava Havla. V říjnu odhalí v parku Havlovu bustu od sochařky Alžběty Kumstátové. Poděbradské Základní škole Na Valech vetkli jméno bývalého prezidenta již měsíc po jeho úmrtí. Havel koncem čtyřicátých let navštěvoval v Poděbradech Středočeskou kolej Jiřího z Poděbrad.

NA VÝŠKU!
Zdroj: ČTK/AP/Maciej Kosycarz

V Polském Gdaňsku kráčí lidé po třídě Václava Havla (Aleja Vaclava Havla), předsednictvo Evropského parlamentu rozhodlo o tom, že po Václavu Havlovi pojmenuje sedmipodlažní budovu EP ve Štrasburku označovanou jako „budova B“, v úterý 2. října byla v sídle Rady Evropy slavnostně odhalena jeho busta od Lubomíra Janečka. Havlovo jméno ponese jak nová knihovna v budovaném studentském a sportovním areálu ve čtvrti La Chapelle v Paříži, tak náměstí, které v tomto areálu vznikne.

Letiště Václava Havla
Zdroj: ČT24

Pojmenování pražského letiště po prezidentu Václavu Havlovi bude hlavní akcí. Na slavnostní ceremoniál, který začne dnes v pravé poledne, má dorazit až osm stovek hostů. Prezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas přítomni nebudou. Letový provoz by to ovlivnit nemělo, vedení letiště přesto upozorňuje cestující, aby se na svou cestu vydali dřív, komplikovanější totiž bude doprava na Ruzyň a parkování. V nově pojmenovaném letišti bude při té příležitosti otevřena též výstava velkoformátových fotografií exprezidenta, které pořídili fotografové agentury ČTK. Potrvá do konce roku.

Nápad, aby letecký přístav v Praze nesl Havlovo jméno, přednesl druhý den po prezidentově smrti, 20. prosince 2011, režisér Fero Fenič. „Různých soch a podobně, těch bude hodně, ale letiště to je brána do země, brána do světa,“ uvedl Fenič. Ruzyňské letiště se na pojmenování „Letiště Václava Havla Praha“ chystá již několik měsíců, doprovázely ho drobné lingvistické peripetie, když původní návrh anglické verze Prague Airport - Vaclav Havel po kritice změnilo vedení na „Václav Havel Airport Prague“.

Jméno Václava Havla se od jeho smrti skloňuje při různých příležitostech. Český woodstock, jak se přezdívá trutnovskému hudebnímu festivalu, se poprvé musel obejít bez fyzické účasti „náčelníka“ Václava Havla a Ivana Martina Jirouse, celý ročník jim alespoň pořadatelé věnovali.

Václav Havel v serálu Zdivočelá země
Zdroj: ČT24

Stále živoucí inspirativnost Havlovy osobnosti vyplývá mimo jiné i ze slov Romana Jocha, která napsal na svém blogu v souvislosti se vzedmutými emocemi kolem „atentátu“ kuličkovou pistolí na prezidenta Václava Klause a která ho stála místo premiérova poradce: "Jest vrcholně nekonzervativní vydávat se za oběť. Přemýšlím, jak by asi reagoval Václav Havel, kdyby se to stalo jemu. Myslím, že by celou věc zlehčoval a bagatelizoval a obrátil ve vtip. Jako konzervativec jsem měl tisíc výhrad vůči Václavu Havlovi, ale taky tisíc důvodů vážit si ho. Nikdy ho nezlomili a nikdy nebyl 'cry-baby'. Alespoň ne na veřejnosti. Jenže on byl muž. Nikoli ufňukaná kremlofilní bába."