50 nejvlivnějším ženám Česka kraluje Albrightová

Praha - Ženou, která má největší vliv na dění v Česku, je bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Vyplývá to z žebříčku 50 nejvlivnějších českých žen, který sestavil časopis Forbes. Druhá v pořadí se umístila generální ředitelka společnosti Ringier Axel Springer CZ Libuše Šmuclerová, třetí je místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) a čtvrtá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Podle mě jsou země i firmy stabilnější a fungují mnohem lépe, když jsou ženy ekonomicky a politicky ve hře,“ řekla na úterním slavnostním vyhlášení Albrightová. Podle šéfredaktora českého Forbesu Petra Šimůnka je posláním žebříčku ocenění žen a zviditelnění jejich práce: „Chceme přispět k diskusi o postavení žen v české společnosti a hlavně na rozhodovacích pozicích. Chceme jím také ukázat, co všechno ženy v Česku dokážou a čím mohou inspirovat další.“

Šimůnek ale zároveň podotkl, že se při sestavování žebříčku 50 žen objevil zajímavý paradox: "Ony samy tvrdí, že ženy nemají vůbec žádný problém, kdo chce, tak se nahoru dostane, ale je jich jenom deset procent… Všechny také unisono říkají: 'Žádné kvóty, to nás ponižuje.' Kdybychom ale šli o patro níž, tak tam by situace byla jiná."

  • Libuše Šmuclerová autor: Ondřej Němec, zdroj: Isifa/Lidové noviny
  • Karolína Peake autor: Dospiva Jakub, zdroj: ČTK

Forbes už od roku 2004 sestavuje žebříček nejvlivnějších žen světa, stejná metodologie byla použita také pro Česko. „Rozhodli jsme se, že ho poprvé uděláme také v České republice, aby se vědělo, které ženy mají největší vliv na náš život,“ řekl ve Studiu ČT24 Šimůnek. Při sestavování žebříčku podle něj časopis vycházel z více než stovky jmen. Zařadil mezi ně nejen Češky, které ovlivňují dění v tuzemsku, ale i cizinky, které tu žijí a pracují. Přidal k nim také mimořádně úspěšné Češky, které prorazily v zahraničí a mají vliv přesahující hranice ČR.

Při výběru se přihlíželo k obratům a ziskům firem, které ženy vlastní či řídí, a k jejich rozpočtům. V případě nadací a neziskovek pak k penězům, jež přerozdělují. Zároveň se přihlíželo k mediálnímu, politickému a sociálnímu vlivu v posledních 12 měsících, zda jsou ženy aktivní na Facebooku, blogují a kolik zmínek o nich je v médiích nebo na Googlu.

V USA má Forbes téměř stoletou tradici, v češtině vychází od loňského listopadu a přináší hlavně zprávy ze světa byznysu a ekonomiky. Žebříček nejvlivnějších žen vyhlašuje Forbes v USA od roku 2003. Letos mezi nejvlivnější ženy světa podle magazínu patří německá kancléřka Angela Merkelová, na druhém místě je americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a na třetím prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová.

10 nejvlivnějších žen Česka

  1. Madeleine Albrightová, předsedkyně, Albright Stonebridge
  2. Libuše Šmuclerová, generální ředitelka, Ringier Axel Springer CZ
  3. Karolína Peake, místopředsedkyně Vlády ČR
  4. Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny 
  5. Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze
  6. Muriel Anton, generální ředitelka, Vodafone ČR
  7. Jana Nagyová, vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy Vlády ČR
  8. Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB
  9. Kateřina Jirásková, generální ředitelka, Generali PPF Asset Management
  10. Alena Vitásková, předsedkyně, Energetický regulační úřad

    zdroj: Forbes

Šéfredaktor Petr Šimůnek k žebříčku Forbes (zdroj: ČT24)