Policie: Šiška a Hojer upláceli zakázkou za 100 milionů

Praha - Obvinění úředníci Vladimír Šiška a Milan Hojer měli podle policie nabídnout stomilionový úplatek ve formě přidělení zakázky firmě OKsystem, pokud stáhne stížnost u antimonopolního úřadu. Ta se měla týkat jiné zakázky, kterou zadaly ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a ministerstvo vnitra. Policie sledovala dění kolem OK systému a úředníků na ministerstvu od srpna. Z úřadu si v pondělí odnesla i další důkazy.

Vladimíra Šišku a Milana Hojera přivedla policie k obvodnímu soudu pro Prahu dvě v dopoledních hodinách. Rozhodování o vazbě trvalo jen pár desítek minut. Milan Hojer odešel ze soudní síně s částečnou úlevou, protože ho soud nechal na svobodě. Ředitele odboru informatiky ministerstva nepodezírá, že by mohl ovlivňovat svědky. „Důkazy, které měl soud k dispozici, svědčily spíše tomu, že se jednalo o takovou prodlouženou ruku pana Šišky. Bez pravomocí a reálné možnosti něco ovlivnovat,“ dodala mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová.

Firma OKsystem si u antimonopolního úřadu stěžovala, že MPSV postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra. Vadilo jí, že ministerstva nevypsala tendr na informační systém pro vyplácení sociálních dávek. Zakázku pak získala společnost Fujitsu Technology Solutions. A Vladimír Šiška měl zařizovat, aby firma OKsystem původní stížnost na postup ministerstva u antimonopolního úřadu stáhla.

Graf IT zakázka pro vyplácení sociálních dávek
Zdroj: ČT24

Hojer obvinění odmítá

Dva vysoce postavené úředníky ministerstva práce a sociálních věcí drželi v policejní cele protikorupční detektivové dva dny. Vladimíra Šišku dnes poslal soud do vazby. Z podplácení jsou dál obviněni oba. „V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma obviněným mužům až šestiletý trest odnětí svobody,“ uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Obvinění dnes odmítl Hojer. „Cítím se nevinen a věci, které jsou tam zmiňované, se nestaly,“ prohlásil. Šiškův právní zástupce se ke kauze nechtěl vyjadřovat.     

Obvodní soud pro Prahu 2 poslal dnes Šišku do vazby. Podle jeho místopředsedkyně Moniky Křikavové byl organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), že na konci října odejde z vlády. Věří ale, že se jeho bývalý podřízený obhájí.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)