Německý prezident uctí památku Lidic i s přeživšími

Lidice (Kladensko) - Německý prezident Joachim Gauck, který příští týden ve středu navštíví s prezidentem Václavem Klausem Lidice, stráví v obci vypálené nacisty asi dvě hodiny. Hlavy obou států společně s přeživšími položí věnce u hrobu lidických mužů a kytice u pomníku zavražděných dětí. Prohlédnou si také expozici muzea a na závěr se chtějí setkat i s lidmi, kteří tragédii přežili.

Gauck přijede na návštěvu České republiky poprvé. Podle starostky bude také prvním vrcholným představitelem Německa od roku 1988, který Lidice navštívil. Naposledy to byl tehdejší kancléř Helmut Kohl. „Věřím tomu, že i Lidičtí pociťují, že sem přijede někdo, kdo o Lidicích přemýšlel a má k nim zřejmě určitý vztah,“ prohlásila podle ČTK starostka obce Veronika Kellerová.

Klaus nedávno státní návštěvu německého prezidenta označil za jednu z nejvýznamnějších diplomatických událostí, které ho ještě v úřadu čekají. Před návštěvou Lidic bude s Gauckem na Hradě jednat mezi čtyřma očima i za přítomnosti národních delegací.

Nový německý prezident v dopise k 70. výročí vyhlazení Lidic letos v červnu Klause ujistil, že si je Německo vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách a sdílí bolest nad oběťmi. Vyjádřil také obdiv nad odvahou československých výsadkářů, kteří v květnu 1942 spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jenž se stal nacistům záminkou ke zlikvidování obou obcí.

Klaus v odpovědi německému prezidentovi uvedl, že si jeho gesta velmi váží a považuje ho za silný výrok o tragické době okupace a zločinech nacismu. Na Gauckův dopis reagovali pozitivně i lidé, kteří masakry přežili. Dopisu si velmi váží i Kellerová, která dokument označila jako krásný a lidský. „Právě i díky tomu dopisu to pociťuji tak, jako kdyby mi přijížděl přítel, který má vztah k Lidicím,“ uvedla.