Rada zdravotně postižených chystá ústavní stížnost na sKarty

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením chystá ústavní stížnost na sociální karty. Podat by ji měli senátoři, a to ještě v říjnu. Novinářům to řekl předseda rady Václav Krása. Rada postižených proti sKartám bojuje dlouhodobě, dvakrát se neúspěšně obracela na soud a pořádala i demonstrace. Podala také podnět k antimonopolnímu úřadu a dvakrát žádala premiéra Nečase, aby vydávání karet vláda zastavila.

Podle Krásy stát kartou „nutí občany k chování, které nechtějí“. Karty totiž provozuje Česká spořitelna a všichni držitelé karet u ní musí mít účet, na který jim budou chodit dávky, i když třeba v jiné bance už konto mají, stěžoval si Krása. Radě vadí i to, že spořitelna bude mít o příjemcích údaje například o tom, jaký mají handicap, do jakých bank si pomoc od státu přeposílají či kolik dřív vydělávali.

„Komerční subjekt má k dispozici detailní informace o osobě, které může použít. To je nepřijatelné, aby to stát ve spolupráci s vlastními orgány umožňoval. Ta sKarta je nepochybně diskriminační. Zaprvé znemožňuje přístup některým lidem k dávkám a pak také proto, že jakýmsi způsobem diskriminuje svého držitele,“ podotkl Krása. Podle něj konečná verze stížnosti bude hotova příští týden.   

Rada kritizuje i nový systém vyplácení dávek, když od ledna příspěvky a podpory vyřizují jen úřady práce. Podle Krásy však ani po tři čtvrtě roce někteří lidé peníze nedostávají. „Distribuce dávek je narušena a ukazuje se, že přestává fungovat. Je nutné ji stabilizovat. Chceme, aby byly provedeny kroky k nápravě,“ řekl Krása.

Vydáno pod