Šéf školských odborů poděkoval ministrovi, že zastavil propad rozpočtu

Praha – Školské odbory jsou s vládním rozpočtem na příští rok spokojené. Naplánované škrty na rok 2013 totiž nakonec nebudou, přesouvají se do dalších let. Tam ale podle odborů může nastat problém, protože regionálnímu školství může chybět i několik miliard korun. Odboráři také ukončili turné Za záchranu vzdělanosti, školství a kultury. Od začátku září objížděli krajská města a skončili až dnes na den učitelů.

Vláda schválila rozpočet na příští rok na konci září, podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka jsou s ním odboráři spokojení. V letech 2014 a 2015 už má ale regionální školství přijít řádově o miliardy korun, na což měla upozornit i celorepubliková akce odborů. Tu Dobšík označil za úspěšnou. „Máme už skoro deset tisíc podpisů, které jsme na ulicích chtěli sehnat od občanů, abychom podpořili výdaje na vzdělávání i studenty, co se týká školného,“ řekl ve Studiu ČT24 s tím, že vedlejším produktem byla i petice za záchranu divadel.  

František Dobšík: „Škrty, které byly plánované na rok 2013, se nekonají. Masivní úbytek výdajů, kterého jsme se obávali, ministerstvo financí nenavrhlo a odsouvá to na rok 2014 a 2015… Panu ministrovi ale patří poděkování, že se mu alespoň podařilo zastavit propad, který v připravovaném rozpočtu byl.“

Poslanec ODS a člen výboru pro vědu a vzdělání Walter Bartoš ale vnímá odborářské turné jako politickou akci. „Byla to časově přesně koordinovaná akce s volební kampaní před krajskými volbami. Odbory jsou určitou pátou kolonou levicových politických stran, především sociální demokracie, takže bych v tom neviděl nějakou akci za záchranu českého školství,“ podotkl. Připustil pak, že je třeba zabývat se systémem financování, od odborářů ale dosud neslyšel, jak by měl být podle nich systém nastaven: „To je první krok, pak se můžeme bavit, jaká má být výše rozpočtu.“

Dobšík označil argumentaci politickou akcí za klišé. Zároveň uvedl, že odbory ministerstvu organizační návrhy daly, „že se k nim nedostaly, to je možná naše chyba“. Pokud ale ministr školství po volbách předloží reformu financování, odbory podle Dobšíka určitě předloží alternativní návrhy, pokud nebudou spokojeni. „Záleží i na poslancích, aby řekli, jak si to představují,“ uzavřel.  

Rozhovor s Františkem Dobšíkem a Walterem Bartošem (zdroj: ČT24)