Klaus má nového šéfa ochranky

Praha - Novým šéfem útvaru ochrany prezidenta se stal dosavadní vedoucí odboru ochrany hlavy státu Petr Dongres. Ve funkci nahradil Jiřího Sklenku, který odstoupil po útoku na prezidenta Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Podle serveru Lidovky.cz, který na nového šéfa upozornil, je Dongres jeden z nejzkušenějších pracovníků útvaru.

Na Klause v pátek při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý Pavel Vondrouš. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví. Ochranka hlavy státu zřejmě selhala, její postup nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Okolnostmi případu se zabývala také skupina vedená Kuželem. Ochrance vytkla zejména to, že ihned nezajistila útočníka. Podle deníku Právo pak zpráva pracovní skupiny uvádí, že bodyguardi pochybili, když prezidenta okamžitě po incidentu neodvedli do bezpečí. Členové ochranky byli prý také od sebe moc daleko. Odborný tým vydal rovněž doporučení ke změně taktiky při obdobných situacích, Kužel dostal za úkol zpracovat koncepci ochranných služeb u policie.

Vydáno pod