Úřady práce nezvládají nápor handicapovaných

Praha – Úřady práce nestíhají vyřizovat posudky pro handicapované, kterými jim má být přiznán nárok na příspěvky na péči. Zákonem stanovená lhůta šedesáti dní, během které mají úředníci posudky vystavit, se v krajních případech prodlužuje až na tři čtvrtě roku. Lidé s handicapem po tuto dobu přitom nedostávají žádné peníze.

Ke zbrzdění ve vyplácení příspěvků handicapovaným došlo ve chvíli, kdy tuto agendu na úřady práce počátkem roku převedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Zákonem stanovená lhůta dvou měsíců (a v případě odkladu tří), do kdy má být posudek zaslán, tak v některých případech překračuje i půlroční období; důvodem je vytíženost úředníků i administrativní náročnost.

Potíže připouští i odstupující šéf resortu Jaromír Drábek. „Řízení o přiznání dávky, která je podmíněna posouzením zdravotního stavu, skutečně nějakou dobu trvá. Je pravda, že toto je jedna z oblastí, kterou je potřeba ještě řešit,“ konstatoval ministr. Změna ale nenastane okamžitě. „Dá se s tím něco dělat, obávám se ale, že nikoliv v krátkém horizontu.“

Krása: Běžná čekací doba je osm měsíců

Podle Národní rady osob se zdravotním postižením na vyřízení posudků čeká nejmíň pět tisíc lidí s handicapem - dětí i dospělých. „Běžná doba je osm měsíců, než je vyřízena žádost. My máme dokonce i případy, kdy člověk umřel, než mu byla poskytnuta pomoc,“ upozornil předseda Rady Václav Krása s tím, že se na něj kvůli této komplikací denně obrací několik lidí.

Handicapovaným lidem v tuto chvíli nezbývá než na rozhodnutí úřadů trpělivě čekat. Situace je o to komplikovanější, že v některých případech (zejména u malých dětí) bez posudku nemají lidé ani průkaz o zdravotním postižení a bez něj ztrácejí nárok na další příspěvky. Pokud jim úřady ovšem příspěvky přiznají, dostanou peníze zpětně i za měsíce, kdy na vyřízení žádosti čekali.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)