V boji se zhoubným lymfomem patří Česko ke světové špičce

Olomouc - Už více než dva tisíce lidí ročně postihuje v České republice zhoubný lymfom, čili nádor lymfatických uzlin. Jeho nenápadné projevy dokáží odhalit jen nejmodernější přístroje, náročná léčba ovšem slibuje vysoké šance na uzdravení a samotné české zdravotnictví patří mezi nejúspěšnější země na světě. Jen ve specializovaném centru v Olomouci se teď léčí dvě stovky pacientů.

Zhoubný lymfom je nádor z malých bílých krvinek, který se projevuje i teplotami a únavou. „Ty agresivní (krvinky) velmi rychle rostou a mohou způsobit vážné komplikace, proto pacientka dostávala intenzivní chemoterapii,“ řekl o jedné z léčených žen zástupce přednosty Hematoonkologické kliniky FN Olomouc Tomáš Papajík.

Lymfom je šestý nejčastější nádor; u těch příznivějších typů se pacienti vyléčí v 90 procentech případů, u těch složitějších mají šanci až 75 procent. Pomáhají nové cílené léky a transplantace vlastních krvetvorných buněk. „Podle posledních údajů opravdu můžeme říct, že český pacient je léčen tak jako pacient v Německu, ve Francii nebo ve Spojených státech,“ tvrdí Tomáš Papajík.

Více v magazínu TEP24 v sobotu v 11:05 a v neděli o půl deváté večer na ČT24.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)