Volební model pro ČT: Ve středních Čechách vede ČSSD

Praha – Ve Středočeském kraji se těší největší voličské přízni sociální demokracie. Vyplývá to z volebního modelu agentur SC&C a STEM/MARK pro Otázky Václava Moravce Speciál. ČSSD v modelu vede s podporou 24,5 procenta respondentů, druhá se ziskem 20 procent je občanská demokracie. Třetím komunistům přisuzuje model 17 procent, nad pětiprocentní hranici se dostala také TOP 09 a Starostové (11,5 %).

Sběr dat proběhl v období od 2. 10. 2012 - 4. 10. 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 057 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2 % do ± 3,7 %. Volební model zahrnuje voliče, kteří už jsou rozhodnutí, komu vhodí svůj hlas.

Ve studiu speciálních Otázek Václava Moravce z Prahy bude odpovídat i reprezentant Strany zelených, která skončila ve volebním modelu na pátém místě se ziskem 4,5 procenta. Šestým uskupením, které zasedne na pódiu, bude koalice KDU-ČSL, SNK-ED a nezávislých kandidátů (3 %).

Sedmé místo obsadila v průzkumu Česká pirátská strana následovaná Stranou práv občanů ZEMANOVCI a uskupením Středočeši2012.cz se shodným ziskem 2,5 procenta hlasů. Dvouprocentní podporu obdrželi Svobodní, Sdružení nestraníků, Věci veřejné a Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ostatní strany hranici 2 procent nepřekročily.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Pavel Jetenský (KSČM)

Helena Langšádlová (TOP 09 a Starostové)

Raduan Nwelati (ODS)

Miroslav Rovenský (Koalice KDU-ČSL, SNK-ED a nezávislí kandidáti)

Josef Řihák (ČSSD)

Lukáš Tůma (Strana zelených)

Přímý přenos z Prahy začíná v pondělí 8. října od 21:00 na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci. Přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.