Před Úřadem vlády demonstrovali neúspěšní žadatelé o dotace

Praha - U Úřadu vlády dopoledne proběhla krátká demonstrace majitelů bytů, kterým Státní fond životního prostředí zamítl nárok na dotaci na zateplení. Rozhodnutí odůvodnil tím, že mají chyby ve svých žádostech. Majitelé se brání, že dokumenty vyřizovali všichni společně. Fond ale uznal jen žádosti necelé třetiny z nich. Na demonstraci se očekávala účast 150 - 200 lidí, dorazila jich odhadem necelá stovka. Demonstrace pokračovala před ministerstvem životního prostředí.

Kadaň, Chomutov, Klášterec nad Ohří nebo Jirkov. Všude tam revitalizovali majitelé své byty, a to celkem ve 33 domech. Zateplili je s tím, že dostanou přidáno od státu. Dotace získá však jen část z nich. Nespokojení majitelé už údajně jednali se všemi, kdo by jim mohl pomoci, včetně ombudsmanky.

Václav Kucharský, zástupce dotčených SVJ, je přitom přesvědčen o tom, že na dotaci mají nárok všichni. Požadované podmínky prý splnili. Státní fond životního prostředí ale trvá na opaku. „Všechny žádosti nejsou a ani nemohou být identické. Jednotlivé domy se liší velikostí, rozsahem prováděných opatření i použitými materiály,“ uvedla mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

Demonstrace neúspěšných žadatelů o dotace (zdroj: ČT24)