Operace žlučníku se nově obejde bez skalpelu

Praha - Lékaři v pražském IKEMu pracují na nové metodě operace žlučníku. Operační nástroje se při ní dostávají do těla třeba ústy a zákrok tak proběhne úplně bez jizev. Jejich lékařští kolegové v Německu už postup vyzkoušeli na tisíci pacientech, u nás proběhnou první zákroky do roka.

Bezpečnější, rychlejší a hlavně bez viditelných stop na těle. Aby lékaři vyoperovali žlučník, nepotřebují vůbec proříznout kůži. „Používáme přirozený přístup do lidského těla - ústy, řitním otvorem, nebo v současnosti i vaginou. Důvod je, aby zákrok tělo co nejméně poškodil,“ uvedl Horst Neuhaus, prezident Evropské gastroendoskopické společnosti. 

K nemocnému žlučníku se lékaři dostanou pomocí endoskopu - hadičky s kamerou a s operačním nástrojem na konci. Trávicí trubicí se co nejvíc přiblíží žlučníku, endoskop zavedou třeba do žaludku. „Tam se najde nějaké vhodné místo, v tom místě udělá otvor a tím otvorem se pronikne do dutiny břišní,“ uvedl Tomáš Hucl, vedoucí výzkumného týmu, IKEM. Endoskopicky lékaři běžně vyšetřují třeba žaludek nebo tlusté střevo. Zatím se ale s endoskopem nedostávají přímo do břišní dutiny.

Důvod vyhnout se jizvám není jen estetický

„Důležitým stimulem je vyhnout se nepříjemným pocitům, vyhnout se jizvám, vyhnout se rizikům,“ uvedl Julius Špičák, přednosta Kliniky hepatogastroenterologie, IKEM. Jizva přitom neznamená jenom nepěknou památku na zákrok, ale i nebezpečí dalších potíží. „Riziko každé jizvy je, že může vzniknout kýla. Ta může být nepříjemná a může být indikací k operaci,“ dodal Hucl. Právě omezit řeznou ránu se snažila i současná metoda - laparoskopie. Ročně ji lékaři využijí při desítkách tisíc zákroků. Novou operaci žlučníku úplně bez jizev mají zatím na světě za sebou čtyři tisíce lidí.

Unikátní metoda operace žlučníku (zdroj: ČT24)